Bilanţ DNA: Există vulnerabilităţi majore care pun în pericol funcţionarea societăţii. Kovesi: valoarea mitei în dosarele de corupţie este de 431 milioane euro

Există vulnerabilităţi care pun în pericol buna funcţionare a societăţii şi o corupţie generalizată în domeniul achiziţiilor publice, a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la bilanţul instituţiei, eveniment la care participă preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş.

8787 afișări
Imaginea articolului Bilanţ DNA: Există vulnerabilităţi majore care pun în pericol funcţionarea societăţii. Kovesi: valoarea mitei în dosarele de corupţie este de 431 milioane euro

Bilanţ DNA: Există vulnerabilităţi majore care pun în pericol funcţionarea societăţii. Kovesi: Este cel mai mare număr de demnitari investigaţi de DNA într-un an (Imagine: Mihai Dascalescu / Mediafax Foto)

În anul 2015, au fost trimişi în judecată peste 1.250 de inculpaţi pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu, dar şi de cinci ori mai mulţi miniştri şi parlamentari decât în 2013: un prim ministru, cinci miniştri, 16 deputaţi şi cinci senatori, în total ajungându-se la peste 11.000 de dosare.

'Este cel mai mare număr de demnitari investigaţi de DNA într-un an. Am instituit măsuri asiguratorii de aproape jumătate de miliard de euro. Dosarele aflate în lucru ne arată, însă, că nu am prins toţi corupţii. Rezultatele noastre demonstrează că există vulnerabilităţi majore care pun în pericol buna funcţionare a societăţii. Există sectoare în domeniul achiziţiilor publice în care corupţia este generalizată. De multe ori, atribuirea contractelor sau plăţile aferente contractelor sunt condiţionate de primirea unor sume de bani mascate prin înţelegeri frauduloase sau contracte fictive", a declarat Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Aceasta a mai afirmat că în momentul de faţă corupţia se reflectă în calitatea şi preţul serviciilor de care beneficiază românii.

"Peste 100 de primari şi preşedinţi de consilii judeţene au fost trimişi în judecată. O treime din preşedinţii de consilii judeţene ai României sunt trimişi în judecată. Cu siguranţă este rezultatul unei modalităţi netransparente de folosire a bugetului public. Cât timp planificarea unei achiziţii publice nu va fi transparentă se va folosi bugetul pentru achiziţii supraevaluate. În continuare se vor folosi banii cetăţenilor pentru achiziţii de aparatură medicală scumpă de la firme de apartament în timp ce spitalele nu pot asigura minime condiţii pentru pacienţi. Cât timp se poate decide discreţionar ordinea efectuării plăţilor, vor fi în continuare funcţionari care vor primi mită pentru a favoriza anumite firme", a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.

Bilanţul instituţiei arată că activitatea judiciară a DNA s-a realizat de 33 de procurori care au avut peste 14.700 de participări în şedinţele de judecată. Instanţele au condamnat definitiv 970 de inculpaţi trimişi în judecată de DNA, iar instituţia a trimis peste 110 cereri de comisii rogatorii internaţionale către autorităţile judiciare străine pentru administrare de probe sau identificarea de bunuri.

Laura Codruţa Kovesi : 431 milioane euro sunt banii daţi mită în dosarele trimise în judecată

Procurorul şef al DNA a anunţat, la prezentarea bilanţului pe anul 2015 al instituţiei, că în dosarele trimise în judecată banii daţi drept mită au fost de 431 milioane euro, în timp ce statul român are de recuperat aproape 200 de milioane de euro din hotărâri definitive.

"În dosarele trimise în judecată banii daţi mită au fost de 431 milioane euro. O sumă comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanţarea programului de autostrăzi pentru anii 2016, 2017 şi 2018", a anunţat procurorul şef al DNA la prezentarea bilanţului instituţiei.

De asemenea, Laura Codruţa Kovesi a declarat că au fost instituite măsuri asiguratorii de aproape jumătate de miliard de euro şi că "în dosarele DNA în care s-au pronunţat hotărâri definitive în anul 2015 statul român are de recuperat aproape 200 milioane euro".

Tocmai din acest motiv, conducererea DNA cere ca eliberarea condiţionată să se poată face doar dacă prejudiciul a fost recuperat în dosar.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este reperul de jurisprudenţă în funcţie de care ne orientăm practica. Unii sunt eliberaţi condiţionat fără a recupera prejudiciul sau folosind tertipuri administrative. Deşi dispoziţiile codului penal care au intrat în vigoare de 2 ani prevăd că liberarea condiţionată poate fi acordată numai dacă s-a recuperat prejudiciul, practica judiciară este neunitară. Am solicitat promovarea unui recurs în interesul legii pentru ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să decidă", a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.

Ministrul Justiţiei : E importantă recuperarea prejudiciilor din infracţiuni

Ministrul Justiţei, Raluca Prună, a vorbit la bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie depre importanţa recuperării prejudiciilor din dosarele de corupţie iar un mesaj în acest sens a transmis şi preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu.

Preşedintele CSM: E momentul ca sistemul judiciar să fie decuplat de la registrul senzaţionalului

Preşedintele CSM, Mircea Aron, a criticat prezentarea ''pe surse'' a informaţiilor din dosarele DNA, susţinând că ''acţiunile DNA aduc de ceva vreme doza zilnică de senzaţional în programele de televiziune şi în presa scrisă''.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici