Preşedintele CSM: E momentul ca sistemul judiciar să fie decuplat de la registrul senzaţionalului

Preşedintele CSM, Mircea Aron, a criticat prezentarea ''pe surse'' a informaţiilor din dosarele DNA, susţinând că ''acţiunile DNA aduc de ceva vreme doza zilnică de senzaţional în programele de televiziune şi în presa scrisă''.

917 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CSM: E momentul ca sistemul judiciar să fie decuplat de la registrul senzaţionalului

Preşedintele CSM: E momentul ca sistemul judiciar să fie decuplat de la registrul senzaţionalului (Imagine: Thomas Dan/ Arhiva Mediafax Foto)

''Acţiunile DNA aduc de ceva vreme doza zilnică de senzaţional în programele de televiziune şi în presa scrisă, preocuparea acestora nemaifiind neapărat goana după subiectele, cât comentarea în registre cât mai originale, astfel încât informaţia oficială din comunicatele DNA să fie completată cu diverse informaţii pe surse şi îmbrăcate în cât mai variate culori, percepţii şi nuanţe. Făcând abstracţie de senzaţional şi indiferent care sunt beneficiile instituţiilor de media în zona de rating, tiraje sau accesări, este cert că beneficiul cel mai important în urma acestor acţiuni este cel al societăţii'', a declarat Mircea Aron la prezentarea bilanţului activităţii DNA din 2015.

El a militat pentru prezentarea activităţii DNA ca fiind una normală, fără elemente de ''senzaţional''.

''Nu este extraordinar să aplici şi să respecţi legea, atât timp cât eşti investit cu atâtea atribuţii. Nu este senzaţional să fii independent şi imparţial atunci când Constituţia îţi dă acest drept, dar te şi obligă. Nu este o faptă eroică să trimiţi în judecată un infractor, atunci când eşti investit cu această competenţă, ci e o datorie obligatorie profesională pe care ţi-ai asumat-o când ai intrat în profesie. (...) Cred că e momentul ca, la nivel de percepţie publică şi nu numai, sistemul judiciar să fie decuplat de la registrul senzaţionalului şi să fie racordat la acela al normalităţii'', a afirmat Mircea Aron, opinând că în România dispare cultura normalităţii şi apare senzaţionalul.

De asemenea, Mircea Aron a mai spus că raportul de activitate al DNA pe anul 2015 evidenţiază ''fără tăgadă'' un ritm şi o calitate specială a activităţii procurorilor anticorupţie.

''Documentul evidenţiază, pe de o parte, importanţa activităţii procurorilor DNA, dar pe de altă parte, dimensiunea îngrijorătoare a fenomenului corupţiei din România'', a adăugat el.

Preşedintele CSM a menţionat că procurorii DNA nu sunt ''importaţi din vreun sistem judiciar al unui stat ultraperformant sau ultrademocratic'', ci provin din rândul procurorilor formaţi în România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici