Bilanţul IGPR: Numărul de maşini ale Poliţiei Române reprezintă mai puţin de jumătate din necesar. 260 de sedii de Poliţie au fost revendicate

Poliţia Română deţine 10.679 de mijloace de transport, număr care reprezintă, potrivit raportului bilanţului pe 2014 al instituţiei, mai puţin de jumătate din necesar.

764 afișări
Imaginea articolului Bilanţul IGPR: Numărul de maşini ale Poliţiei Române reprezintă mai puţin de jumătate din necesar. 260 de sedii de Poliţie au fost revendicate

Bilanţul IGPR: Numărul de maşini ale Poliţiei Române reprezintă mai puţin de jumătate din necesar. 260 de sedii de Poliţie au fost revendicate (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)

Conform bilanţului, 257 dintre cele 10.679 de mijloace de transport au fost achiziţionate în 2014.

Dintre acestea, 180 au fost Dacia Duster cumpărate prin programul Rabla, 60 - autospeciale Dacia Logan, 15 - motociclete cumpărate din venituri proprii ale Ministerului Afacerilor Interne, un autoturism Dacia Dokker printr-un program finanţat de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) pentru Institutul Naţional de Criminalistică şi un autoturism Jeep Wrangler prin finanţare de către Organismul Intermediar Elveţian.

"Faţă de necesarul de mijloace de transport, gradul de dotare al Poliţiei Române este de 49,7 la sută", se arată în materialul de bilanţ.

Potrivit Poliţiei Române, din totalul mijloacelor de transport, 87,5 la sută îndeplinesc condiţiile pentru a fi casate, iar din cauza uzurii fizice şi morale avansate 495 de autospeciale au fost retrase.

Din totalul mijloacelor de transport, numai 12,5 la sută au o vechime mai mică de cinci ani.

Pentru îmbunătăţirea parcului auto, la începutul lui 2015 se vor achiziţiona 2.386 de vehicule, dintre care 2.276 de autoturisme şi cinci motociclete şi 105 autospeciale (36 dotate cu cuşti modulare duble pentru transportul câinilor de serviciu şi 69 destinate muncii operative) în baza unor proiecte europene cu fonduri nerambursabile.

IGPR: 260 de sedii de Poliţie au fost revendicate, iar 112 restituite foştilor proprietari

Poliţia Română a anunţat, în materialul de bilanţ pentru anul 2014, că 260 de sedii ale IGPR au fost revendicate, iar 112 dintre acestea au fost deja restituite foştilor proprietari.

"Pe linia patrimoniului imobiliar, Poliţia Română are în administrare un număr total de 3.277 de imobile. Au fost revendicate 260 de sedii de Poliţie, dosare aflate în diverse stadii de soluţionare, fiind restituite foştilor proprietari 112 imobile", se arată în raportul de activitate al IGPR.

Pe de altă parte, în bilanţ se face referire la lucrările de consolidare şi reparaţii la sediile Poliţiei. Astfel, valoarea totală a lucrărilor rămase de executat, incluse în Programul de fundamentare a strategiei de finanţare a obiectivelor de investiţii în perioada 2015 - 2018, pentru continuarea lucrărilor de investiţii necesare consolidării, reparării şi modernizării imobilelor aflate în administrare, este de 451.468.000 lei.

De asemenea, Inspectoratul General al Poliţiei Române, împreună cu Ministerul Justiţiei, are în implementare proiectul "Consolidarea capacităţii sistemului de reţinere şi arestare preventivă de a se alinia la standardele internaţionale în materie de drepturi fundamentale ale omului", finanţat din fonduri nerambursabile, cu un buget de 1.286.598 de euro, care urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor pentru arestaţi.

237 de grupări infracţionale organizate, destructurate în 2014

Un număr de 237 de grupări infracţionale organizate au fost destructurate anul trecut, în urma acţiunilor fiind confiscate peste 774 de kilograme de droguri şi peste 1,7 milioane de euro şi pus sechestru pe 262 de imobile şi 345 de autoturisme, se arată în bilanţul pe 2014 al Poliţiei Române.

Potrivit bilanţului, în 2014 au fost destructurate 237 de grupări organizate, formate din 1.995 de persoane, care, de altfel, au şi fost trimise în judecată.

În urma acestor acţiuni, poliţiştii au ridicat 1.760.000 de euro, 326.160 de dolari, 76,76 kilograme de aur, 151.00.000 de lei proveniţi din infracţiuni şi 774,89 kilograme de droguri, dintre care 139,63 kilograme de droguri de mare risc, 635,26 kilograme de droguri de risc şi 394.765 de comprimate.

În acelaşi timp, au fost instituite sechestre asiguratorii pentru 262 de imobile şi 345 de autoturisme.

Printre cele mai importante acţiuni organizate de anchetatori în 2014, s-au numărat "Operaţiunea Bruno", în urma căreia a fost confiscată cantitatea de 30 kilograme de cocaină, şi "Operaţiunea Flanko", în cadrul căreia, în cooperare cu autorităţile din SUA şi cu spriijnul SRI, a fost destructurat un grup de terorişti din care făceau parte şi doi români şi care vindeau arme pentru organizaţia paramilitară columbiană FARC.

Prezent la şedinţa de bilanţ, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat că "după atentatele teroriste din Franţa, tema siguranţei cetăţenilor europeni a revenit pe agenda fiecărui minister de interne şi a fiecărei Poliţii europene", el menţionând că "Poliţia Română reprezintă un veritabil factor de stabilitate şi securitate în plan intern".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici