BILANŢUL incidentelor legate de meciul România - Ungaria: 16 infracţiuni constatate şi 25 de sancţiuni

Bilanţul incidentelor legate de meciul România-Ungaria, potrivit unui bilanţ dat publicităţii duminică de Poliţia Română, include 16 infracţiuni constatate, 25 de sancţiuni contravenţionale şi 88 de persoane duse la Poliţie pentru cercetări, cinci dintre acestea fiind reţinute.

530 afișări
Imaginea articolului BILANŢUL incidentelor legate de meciul România - Ungaria: 16 infracţiuni constatate şi 25 de sancţiuni

BILANŢUL incidentelor legate de meciul România - Ungaria: 16 infracţiuni constatate şi 25 de sancţiuni (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în cadrul măsurilor suplimentare pentru meciul România-Ungaria, aproape 3.400 de poliţişti au acţionat, la nivel naţional, pe traseele de deplasare de la intrarea şi ieşirea din ţară până în Capitală, la aeroporturi şi gări, precum şi în Bucureşti.

Dintre cele 16 infracţiuni constatate de oamenii legii, cinci au fost de ultraj contra bunelor moravuri, alte cinci - la Legea nr. 4/2008 privind combaterea violenţei în sport, patru - de distrugere şi câte una de loviri şi alte violenţe, respectiv asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Bilanţul incidentelor începe în judeţul Harghita, în seara zilei de joi, când, pe o terasă din staţiunea Lacul Roşu, patru suporteri ai echipei maghiare, într-o altercaţie, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, au distrus mai multe bunuri, respectiv un ghiveci de flori, parbrizul şi stopul spate ale unui autoturism, parcat în apropiere, precizează IGPR.

Vineri dimineaţă, la ora 5.51, Poliţia Municipiului Sighişoara a fost sesizată telefonic prin 112 despre faptul că pe DN13 (E60), în afara localităţii Saschiz, un microbuz înmatriculat în Ungaria a fost lovit în trafic, cu sticle şi doze de bere, de pasagerii altor trei autocare oprite pe marginea părţii carosabile. La faţa locului s-a deplasat echipa operativă care a efectuat cercetarea la faţa locului, constatând că, în jurul orei 5.15, pe DN 13, în afara localităţii Saschiz, pe marginea părţii carosabile, într-un spaţiu care nu era amenajat pentru parcare, se aflau oprite trei autocare ai căror pasagerii erau coborâţi ocupând parţial ambele părţi ale drumului. Microbuzul a fost avariat, iar doi pasageri din acesta au fost răniţi, însă nu au necesitat spitalizare. Ambele persoane au refuzat să depună plângere penală pentru lovire sau alte violenţe.

Poliţiştii mureşeni au colaborat cu cei de la IPJ Braşov şi Prahova, pentru identificarea şi oprirea în trafic a autocarelor implicate. În baza plângerii prealabile depuse, au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere. A fost efectuată cercetarea la faţa locului şi au fost audiaţi un martor ocular şi patru pasageri ai microbuzului, în prezenţa unui traducător autorizat. Cetăţenii maghiari implicaţi în incident şi-au continuat deplasarea către Sf. Gheorghe, judeţul Covasna, unde aveau asigurată cazarea.

Tot vineri, la 12.45, în judeţul Argeş, Postul de Poliţie Cotmeana a fost sesizat cu privire la faptul că o persoană din grupul suporterilor de naţionalitate maghiară care se deplasa cu un microbuz pe direcţia Râmnicu Vâlcea - Piteşti a aruncat cu o piatră în geamul lateral al unui microbuz în care se aflau suporteri români ce se deplasau în aceeaşi direcţie, aceştia venind din judeţul Sibiu.

La faţa locului s-au deplasat echipaje din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală 7 Drăganu, care i-au dus la Postul de Poliţie Cotmeana pe suporterii maghiari, unde a fost identificat cel care a aruncat cu piatra, în vârstă de 50 de ani, acesta fiind sancţionat contravenţional. Tot el a achitat contravaloarea geamului spart, motiv pentru care conducătorul microbuzului românesc nu a mai făcut plângere penală pentru distrugere. Ulterior, cele două microbuze au fost însoţite de echipaje de poliţie până la intrarea pe autostrada A1.

În judeţul Buzău, în trenul IR 1662 Iaşi - Bucureşti Nord, poliţiştii au identificat, tot vineri, un grup de 25 de suporteri ai echipei naţionale de fotbal a României care nu aveau bilet, erau sub influenţa băuturilor alcoolice, se manifestau zgomotos şi refuzau să se legitimeze. Dintre aceştia, 16 au fost coborâţi din tren, în vederea identificării şi efectuării de cercetări pentru faptele contravenţionale şi infracţionale săvârşite.

În urma cercetărilor efectuate, 11 suporteri au fost sancţionaţi contravenţional pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/199, iar altor cinci persoane li s-au întocmit dosare penale, fiind cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice. Împotriva celor cinci învinuiţi s-a dispus măsura reţinerii pe timp de 24 ore şi intoducerea în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Buzău, se mai precizează în bilanţul Poliţiei Române.

În Bucureşti, incidentele au început, vineri, în jurul orei 14.40-14.45, în Centrul Istoric, unde suporterii maghiari aflaţi la terase au fost avertizaţi de către forţele de ordine că, în scurt timp, trebuie să se îmbarce în autobuzele puse la dispoziţie pentru deplasarea către stadion. Aceştia au refuzat să se conformeze, motivând că vor parcurge distanţa până la stadion pe jos. Jandarmii aflaţi în dispozitiv au insistat asupra măsurii, moment în care au avut loc altercaţii şi contacte fizice cu suporterii aflaţi la mese, folosindu-se gaze lacrimogene. În urma incidentelor, precizează IGPR, au fost distruse 10 mese şi 25 de scaune, însă proprietarul terasei afectate nu a dorit să depună plângere.

Pe de altă parte, Secţia 10 Poliţie a fost sesizată cu privire la faptul că pe o alee aflată în spatele Complexului Comercial Unirea se află o persoană care a fost agresată. La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Secţiei 10 Poliţie, care a identificat persoana, cetăţean maghiar. De asemenea, la faţa locului s-a deplasat un echipaj SMURD ,care i-a acordat primele îngrijiri medicale, stabilind diagnosticul "echimoze faciale", acesta refuzând transportarea la spital, pentru investigaţii medicale suplimentare. În acest caz, arată IGPR, s-a luat legătura cu ambasada Republicii Ungare, pentru a se trimite un interpret autorizat de limbă maghiară. Totodată, trei conaţionali ai acestuia au fost duşi la Spitalul Pantelimon, pentru îngrijiri medicale în urma altercaţiilor din Centrul Istoric.

Tot în Capitală, în jurul orei 15.30, în zona pasajului Basarab, a fost tras semnalul de alarmă al trenului special care transporta suporterii maghiari. La faţa locului s-au deplasat poliţişti din cadrul TF Gara de Nord, în vederea asigurării integrităţii garniturii, iar după aproximativ 15 minute trenul special a intrat la linia 14 din Gara de Nord. Pe timpul staţionării trenului în zona staţiei CF Basarab, la linia 1 se afla un tren de călători pregătit de plecare, moment în care suporterii unguri şi călătorii din trenul personal au intrat într-o altercaţie.

În staţionare, dispozitivul de poliţişti şi jandarmi din trenul special a luat măsura blocării uşilor de acces pe partea dreaptă în direcţia de mers, iar pe partea stângă s-a constituit un dispozitiv format din poliţişti şi jandarmi. La intrarea trenului în Gara de Nord şi debarcarea pe peron, suporterii unguri s-au manifestat gălăgios, aruncând pe geamuri fumigene. O parte a lor se aflau în stare avansată de ebrietate, având asupra lor doze şi sticle de băuturi alcoolice. Din cauza manifestărilor violente ale suporterilor, s-au folosit gaze lacrimogene de către jandarmi, iar în urma intervenţiei forţelor de ordine, conflictul a încetat, arată IGPR.

Într-unul dintre vagoane a fost găsit un suporter maghiar în stare de inconştienţă, urmare a consumului excesiv de alcool, motiv pentru care a fost solicitată ambulanţa, iar acesta a fost dus la spital.

La sosirea suporterilor maghiari în gară, la faţa locului s-a aflat şi reprezentantul Ambasadei Ungare la Bucureşti, precum şi reprezentanţii Federaţiei Ungare de Fotbal.

Un număr de 16 suporteri maghiari au fost duşi de către poliţiştii şi jandarmii aflaţi în dispozitiv la sediul Poliţiei din Gara de Nord, asupra lor fiind găsite şapte petarde. Toţi cei 16 au fost sancţionaţi contravenţional, iar pe timpul aplicării sancţiunilor, ei au purtat discuţii telefonice cu reprezentantul consulatului maghiar.

Poliţia Română mai precizează că vineri, la ora 22.00, la sediul Secţiei 12 Poliţie au fost aduşi de către jandarmi 41 de suporteri aflaţi în incinta stadionului Dinamo, în apropierea cărora au fost găsite mai multe bâte şi 4 sticle cu benzină (tip cocktail Molotov). În acest caz, s-a întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate pentru asociere în vederea comiterii de infracţiuni.

Sâmbătă dimineaţă, în judeţul Prahova, în jurul orei 2.20, la trecerea trenului special cu suporteri unguri de staţia CF Buda în direcţia Braşov, un grup de persoane a aruncat cu pietre în garnitura trenului, fiind sparte câte un geam de la vagoanele 1 şi 10, iar la vagoanele 4 , 5 , 6 , 7 , 9 şi 11 câte un geam a fost crăpat. Un suporter ungur a fost rănit uşor la obrazul drept, însă nu a solicitat îngrijiri medicale. Poliţia a identificat şase autori care, în prezent, sunt cercetaţi în libertate pentru distrugere.

Tot sâmbătă dimineaţă, la ora 3:00, Secţia 12 Poliţie a fost sesizată de către jandarmi cu privire la faptul că vineri, la 23:00, au fost depistate două persoane de sex bărbătesc în tribunele Arenei Natională care au aprins câte o torţă după care le-au aruncat pe jos În urma incidentului, persoanele în cauză au fost duse la Sediul Secţiei 12 Poliţie, fiind ceercetate pentru deţinere de materiale explozive.

IGPR mai precizează că în cursul zilei de vineri, urmare a incidentelor produse în zona Arenei Naţionale, două autospeciale de patrulare de la structurile de ordine publică ale Poliţiei Capitalei au fost avariate, respectiv parbriz şi geamuri laterale sparte, şi că niciun poliţist nu a suferit vătămări corporale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici