Bilanţul ploilor din ultimele 24 de ore: Zeci de persoane au fost salvate de pompierii militari/ 72 de localităţi afectate de inundaţii | FOTO, VIDEO

Pompierii au salvat, în noaptea de duminică spre luni, 48 de persoane surprinse de viituri şi au evacuat alte 100 de persoane din localităţi afectate de inundaţii. Potrivit unui bilanţ al IGSU, au fost afectate 72 de localităţi din 20 de judeţe.

348 afișări
Imaginea articolului Bilanţul ploilor din ultimele 24 de ore: Zeci de persoane au fost salvate de pompierii militari/ 72 de localităţi afectate de inundaţii | FOTO, VIDEO

Bilanţ IGSU: 48 de persoane surprinse de viituri au fost salvate de pompierii militari

Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), dat publicităţii luni, ploile abundente din ultimele 24 de ore au produs viituri şi inundaţii în 72 de localităţi din 20 de judeţe.

Pompierii militari au evacuat preventiv 104 de persoane, iar alte 48, surprinse de viituri în maşini sau case, au fost salvate.

Salvatorii au acţionat cu motopompe pentru scoaterea apei acumulate în 65 locuinţe, 78 de anexe şi subsoluri, 267 de curţi, 6 obiective social-economice, cât şi pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acţiuni de decolmatare a şanţurilor, rigolelor şi podeţelor.

De asemenea, echipajele ISU au intervenit pentru înlăturarea a 53 de copaci căzuţi pe carosabil, pe stâlpi de electricitate sau autoturisme, ca urmare a vântului puternic.

Cele mai mari probleme s-au înregistrat în judeţul Mehedinţi, unde pompierii au intervenit în peste 20 de localităţi pentru salvarea persoanelor surprinse de viituri în case sau autoturisme, dar şi pentru evacuarea apei din locuinţe. În judeţul Harghita, apa a măturat localităţile Sândominic, Lunca de Jos şi Valea Rece, fiind necesară evacuarea a preventivă a 100 persoane, care au rămas peste noapte la rude, mai anunţă reprezentanţii IGSU.

Alte trei persoane blocate de apă în maşini au fost salvate în judeţul Botoşani, în timp ce în Alba pompierii, ajutaţi de militari şi voluntari au supraînălţat cu saci de nisip un dig de protecţie de pe râul Sebeş.

„La acest moment, pompierii militari intervin pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor în judeţele Bacău, Harghita, Hunedoara, Mehedinţi, Neamţ şi Timiş. De asemenea, sunt evaluate pagubele produse de inundaţii de către comisii mixte formate din pompieri şi reprezentanţi ai comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, au mai spus reprezentanţii IGSU.

Potrivit acestora, duminică şi în cursul nopţii de duminică spre luni hidrologii şi meteorologii au emis 63 de avertizări Cod Portocaliu şi 8 avertizări Cod Roşu şi au fost transmise 38 de mesaje prin intermediul sistemului Ro-Alert.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici