Birchall, despre numirea noului preşedinte ÎCCJ: Am solicitat un punct de vedere bazat pe lege

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, marţi, că a cerut un punct de vedere privind procedura de numire a preşedintelui ÎCCJ, despre care Cristina Tarcea, actuala şefă a instanţei supreme, a declarat că nu respectă legea.

623 afișări
Imaginea articolului Birchall, despre numirea noului preşedinte ÎCCJ: Am solicitat un punct de vedere bazat pe lege

Birchall, despre numirea noului preşedinte ÎCCJ: Am solicitat un punct de vedere bazat pe lege

„Am solicitat un punct de vedere şi când o să am acest punct de vedere bazat pe lege o să comentez”, a declarat Ana Birchall, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Precizările vin după ce şefa Instanţei Supreme a declarat, în urma interviului pentru conducerea ÎCCJ, că nu poate valida o candidatură care nu îndeplineşte condiţiile legii, că nu a fost consultată în momentul demarării procedurii de numire a conducerii ÎCCJ şi că situaţia este o neglijenţă în aplicarea legii.

,,Eu mi-am expus punctul meu de vedere. Nu pot să validez o candidatură care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege. Orice persoană poate să o conteste”, a spus Cristina Tarcea, la ieşirea de la interviul desfăşurat săptămâna trecută la CSM pentru numirea conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Şefa ÎCCJ a spus că situaţia de săptămâna trecută, din cadrul interviului pentru numirea unei noi conduceri la Instanţa Supremă, nu ţine de interpretarea legii, pentru că legea este clară.

,,Legea este clară, spune în termen de 30 de zile de la expirarea mandatului. Înainte de modificarea pe care Legea 242 a adus-o Legii 303, articolul 53 făcea o distincţie între expirarea mandatului şi vacantarea postului şi erau două proceduri diferite. La expirarea mandatului, candidaturile se depuneau cu 60 de zile înainte, la vacantarea mandatului se depuneau în 30 de zile după expirare. Acest articol a fost modificat în totalitate prin Legea 242 şi a rămas un singur alineat al articolului 53 care spune că candidaturile se depun în termen de 30 de zile de la data expirării mandatului”, a mai adăugat Tarcea.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis candidatura judecătoarei Corina Corbu pentru funcţia de preşedinte al Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), au anunţat reprezentanţii CSM în aceeaşi zi în care a avut loc interviul, cu un scor de 6 voturi la 3.

Taguri:
ana birchall,
iccj,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici