Biserica îi răspunde lui Barna: „Ne-am afirmat deja poziţia favorabilă faţă de vaccinare”

  • În România există 18 culte religioase, partenere sociale ale statului, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
  • Replica vine după ce Barna a propus protocol cu BOR pentru susţinerea vaccinării împotriva COVID.
  • Patriarhia trasează limitele până la care se implică în vaccinare.
4310 afișări
Imaginea articolului Biserica îi răspunde lui Barna: „Ne-am afirmat deja poziţia favorabilă faţă de vaccinare”

Patriarhia îi răspunde lui Barna şi trasează limitele până la care se implică în vaccinare

„În legătură cu din nou clamata implicare a Bisericii (Ortodoxe) în demersul de convingere a oamenilor să se vaccineze, e bine să ne amintim că în România există 18 culte religioase, partenere sociale ale statului, şi cu care acesta se situează într-un dialog pe diverse teme cu relevanţă publică”, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Dincolo de acest aspect, Băneascu arată că Biserica Ortodoxă Română şi-a afirmat deja de nenumărate ori poziţia favorabilă, firească şi clară faţă de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici şi laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii şi să-şi configureze astfel o opţiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea şi protejarea lor şi a celor dragi.

„Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simţ, dar şi din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent. Implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă şi într-o problematică în care exclusiv competenţa medicală este adecvată şi relevantă, nu poate transgresa însă limitele contextului celor menţionate mai sus”, arată Vasile Bănescu.

Vicepremierul Dan Barna, lider USR PLUS, i-a cerut premierului Florin Cîţu să iniţieze un dialog cu Biserica Ortodoxă pentru a deveni partener pentru vaccinare: „În perspectiva valului patru cred că se poate găsi şi în rândul bisericii o rezonabilitate legată de susţinerea acestui mesaj de vaccinare”.

„Cred că este momentul să discutăm foarte clar şi-i voi propune premierului ca în şedinţa de guvern să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă şi un parteneriat cu Biserica Ortodoxă, ca partener pentru vaccinare. Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru, şi iată - Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil, sunt convins şi am încredere în înţelepciunea şi a părintelui Patriarh Daniel şi a celorlalţi ierarhi că acest mesaj e timpul să fie dat, tocmai pentru ca românii să afle pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important e să ne vaccinăm pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă de care am crezut că am scăpat”, a spus Dan Barna.

CITEŞTE ŞI: S-a vaccinat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române? Răspunsul lui Vasile Bănescu

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici