Blaga: Aderarea la spaţiul Schengen nu poate fi condiţionată de incluziunea romilor

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, marţi, în Senat, că aderarea României la spaţiul Schengen nu poate fi condiţionată de măsurile de incluziune socială a romilor.

112 afişări
Imaginea articolului Blaga: Aderarea la spaţiul Schengen nu poate fi condiţionată de incluziunea romilor

Blaga: Aderarea la spaţiul Schengen nu poate fi condiţionată de incluziunea romilor (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Blaga a făcut referire la unele afirmaţii aleoficialilor francezi despre posibilitatea ca unele state aleUniunii Europene să condiţioneze aderarea României la spaţiulSchengen de problematica romilor sau de problemele dinJustiţie.

"Referitor la afirmaţiile că unele state ale UE ar puteacondiţiona aderarea României la spaţiul Schengen de problematicaromilor, precizez că acest lucru nu este posibil. Procesul deevaluare pentru aderarea la spaţiul Schengen are un caracter purtehnic, fără legătură cu incluziunea socială a romilor", a declaratministrul Administraţiei şi Internelor.

De asemenea, el a invocat o decizie a Uniunii Europene, afirmândcă aderarea unui stat european la spaţiul Schengen nu poate filegată nici de Mecanismul de Verificare şi Cooperare, mecanism carefuncţionează în cazul României.

Totodată, în intervenţia sa în plenul Senatului, ministrulAdministraţiei şi Internelor a precizat că şi după aderareaRomâniei, în 2011, la spaţiul Schengen, directivaeuropeană care condiţionează şederea în alt stat membru dupăexpirarea celor 90 de zile va rămâne în vigoare.

Blaga a afirmat că Directiva UE 38/2004, care garantează liberacirculaţie pe teritoriul altui stat membru al UE până la o perioadăde 90 de zile, va fi aplicabilă şi după aderarea României laspaţiul Schengen.

"Şi după ce intrăm în spaţiul Schengen, pe 27 martie 2011,Directiva 38/2004 a Uniuni Europene va fi în vigoare şi trebuierespectată. Dacă nu ai mijloace de subzistenţă după 90 de zile,atunci un stat membru te trimite acasă", a precizat ministrul.

Blaga a spus că, deşi niciunul dintre cetăţenii românirepatriaţi voluntar din Franţa nu s-a plâns că i-ar fi fostîncălcate garanţiile procedurale, ei au acceptat să părăseascăteritoriul francez înainte de expirarea celor 90 de zile pentru căau primit bani de la autorităţile franceze.

"Faptul că în unele cazuri cetăţeni ai noştri au acceptat să nuli se respecte integral garanţiile procedurale şi să vină mairepede (de expirarea celor 90 de zile - n.r.) luând bani, nu putemopri pe nimeni. Doar Franţa a recurs la această procedură, partearomână şi-a exprimat rezervele faţă de procedura Franţei, dar nuputem interveni în dreptul francez. Să nu uităm nici că uniiconcetăţeni ai noştri fac o afacere din asta", a mai afirmatministrul.

Concluziile Consiliului Afaceri Generale privind raportul diniulie al CE a fost adoptat, luni, fără dezbateri şi fără nicioluare de poziţie care să lege MCV de dosarul Schengen sau deproblematica romă, a declarat, pentru MEDIAFAX, Bogdan Aurescu,secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul MAE.

"Au fost adoptate concluziile Consiliului Afaceri Generaleprivind raportul din iulie al Comsiiei Europene (pe tema justiţiei,n.red.). Nu a existat nicio dezbatere, nicio luare de poziţie caresă lege MCV de dosarul Schengen sau de problematica romilor", adeclarat Bogdan Aurescu.

"Nici textul concluziilor Consiliului Afaceri Generale numenţionează vreo conexiune de acest gen", a adăugat el.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, PierreLellouche care s-a aflat, săptămâna trecută, la Bucureşti , adeclarat într-o conferinţă de presă susţinută joi că nu există nicio legătură între aderarea la SpaţiulSchengen şi problematica romă, aceasta nefiind menţionată dedocumentele europene. El a adăugat ulterior că juridic nu existăconexiune, însă este o situaţie politică ce trebuiesoluţionată.

"Dosarul Schengen nu are legătură cu problema tratamentuluiromilor. În toate documentele europene aderarea nu este legată înniciun fel de problematica romă. Problematica este legată deMecanismul de Cooperare şi Verificare cel puţin în principiu. Acestsubiect este pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Generale careva avea loc la Bruxelles luni", a spus Lellouche.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici