Blaga spune că principalul său obiectiv la MAI este continuarea descentralizării

Candidatul pentru postul de ministru al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, marţi, la audierea în comisiile parlamentare de administraţie şi de apărare, că principalul obiectiv al său este creşterea autonomiei administraţiei locale, elementul cheie fiind descentralizarea.

17 afișări
Imaginea articolului Blaga spune că principalul său obiectiv la MAI este continuarea descentralizării

Blaga spune că principalul său obiectiv la MAI este continuarea descentralizării (Imagine: Mediafax Foto)

Blaga a spus că intenţionează să continue restructurarea administraţiei publice centrale şi locale pentru creşterea eficienţei instituţiilor, reducerea cheltuielilor şi relaţia transparentă cu cetăţenii.

Vasile Blaga a arătat că sunt mari probleme din cauza capacităţii administrative reduse a administraţiilor locale şi că elementul cheie în modernizarea acestora este descentralizarea.

El a spus că, în acest sens, în domeniul învăţământului, se vor transfera la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor reţeaua şcolară şi eliberarea şi numirea în funcţie a directorilor de şcoală. În domeniul sănătăţii se continuă transferul managementului spitalelor către primării, la fel şi în domeniul culturii, a adăugat Blaga.

Potrivit lui Vasile Blaga, în domeniul transporturilor mai sunt de transferat la autorităţile locale porturile fluviale şi metroul.

Prefectul va avea strict limitate atribuţiile la cele prevăzute în lege, a mai spus Blaga.

El a mai arătat că este adeptul transferării în proprietatea autorităţilor locale a tuturor terenurilor armatei şi poliţiei care nu mai sunt folosite, arătând că sunt discuţii foarte mari că în centrul oraşelor sunt cazărmi părăsite şi se cheltuie sume mari pentru întreţinerea lor.

Potrivit lui Blaga, descentralizarea nu este posibilă fără o reală descentralizare financiară, iar repartizarea sumelor către adminstraţiile locale trebuie făcută pe "formulă".

Vasile Blaga a făcut aceste precizări la audierea sa din comisiile parlamentare de administraţie şi apărare pentru funcţia de ministru al administraţiei şi internelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici