Boc către preşedintele CJ Vâlcea: Nu mai staţi doar cu mâna întinsă la guvern, mergeţi şi la bancă

Premierul Emil Boc i-a recomandat preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, ca pentru repararea a 89 de drumuri şi 4 poduri, distruse de inundaţii şi alunecări de teren, să nu stea "numai cu mâna întinsă la Guvernul de la Bucureşti", ci să contracteze credite cu garanţii guvernamentale.

30 afișări
Imaginea articolului Boc către preşedintele CJ Vâlcea: Nu mai staţi doar cu mâna întinsă la guvern, mergeţi şi la bancă

Boc către preşedintele CJ Vâlcea: Nu mai staţi doar cu mâna întinsă la guvern, mergeţi şi la bancă (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Câlea, i-a spus premierului Emil Boc, în cadrul videoconferinţei care a avut loc, duminică, la Palatul Victoria, că are nevoie urgentă de fonduri pentru repararea mai multor drumuri şi poduri aflate pe raza judeţului său.

"Precipitaţiile abundente căzute în ultima perioadă au generat un număr mare de alunecări şi le-au reactivat pe cele care erau produse şi nerezolvate din anii anteriori, motiv pentru care 89 de drumuri sunt afectate în judeţul Vâlcea, din care 57, drumuri judeţene, 32, drumuri comunale. Mai grav este că patru poduri de pe drumurile judeţene sunt sub limita de stabilitate şi există pericolul ca acestea să cadă", i-a spus Ion Câlea lui Emil Boc.

Premierul l-a sfătuit pe preşedintele CJ Vâlcea să "ia legătura" cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru că această instiţuţie s-a ocupat cu centralizarea situaţiei drumurilor afectate de inundaţii.

Preşedintele CJ Vâlcea a spus că a iniţiat deja 7 proiecte de HG, precum şi alte proiecte aprobate dar pentru care nu are cofinanţare, motive care l-au determinat să-i ceară sprijinul.

"Ne-aţi luat banii conform Legii 273/2006, banii aferenţi drumurilor. Dacă s-ar putea restitui acei bani, sumele din calculul TVA şi sumele de echilibrare, aici intră şi sumele de cofinanţare. Avem în momentul actual un număr mare de proiecte foarte importante dar fără posibilitatea de a le cofinanţa", a spus Câlea.

Emil Boc l-a îndrumat pe preşedintele CJ Vâlcea să apeleze la credite bancare cu garanţie guvernamentală, deoarece Guvernul a promovat un act normativ în acest scop.

"De aceea am creat actul normativ, domnule preşedinte, ca să nu mai aşteptaţi numai cu mâna întinsă numai de la Guvernul de la Bucureşti. Aveţi posibilitatea la bancă, utilizând mecanismul garanţiei guvernamentale, să luaţi bani pentru a asigura cofinanţarea. Dacă dumneavoastră acum abia aflaţi de actul ăsta normativ, că nu-l cunoaşteţi, îmi pare rău, dar este de câteva luni în vigoare. Nu aşteptaţi de la Guvernul central să vă dea toţi banii necesari în judeţ! Trebuie să aveţi şi abilitatea de a merge la bancă pentru că noi am pus garanţia de stat la dispoziţia dumneavoastră", a spus premierul.

El a mai precizat că, în funcţie de resursele existente, "fiecare va primi cât ţara poate în momentul de faţă", şi i-a dat asigurări preşedintelui CJ Vâlcea că banii rămaşi necheltuiţi în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, respectiv 124 milioane de euro, vor fi realocaţi pentru repararea drumurilor şi podurilor din tot mediul rural.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici