Boc: Gata cu golăneala cheltuirii banului public pe care cetăţenii îl plătesc prin taxe

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, după şedinţa Guvernului, că trebuie să se termine cu "golăneala" cheltuirii banului public în mod nejustificat, el dând exemplu în acest sens Inspectoratul de Stat în Construncţii (INS), care a achiziţionat în 2009 echipamente electronice de 520.000 euro.

21 afișări
Imaginea articolului Boc: Gata cu golăneala cheltuirii banului public pe care cetăţenii îl plătesc prin taxe

Boc: Gata cu golăneala cheltuirii banului public pe care cetăţenii îl plătesc prin taxe (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful Executivului a spus că, de la 1 octombrie, veniturile agenţiilor şi autorităţilor care au fost păstrate vor intra la bugetul public, eliminându-se astfel cheltuirea acestuia în mod nejutificat.

"Aceste agenţii, având venituri proprii, se chinuiau să cheltuiască aceşti bani pe care îi percepeau prin taxe şi alte forme de taxare de la cetăţeni pentru a-i cheltui", a spus şeful Guvernului.

Ca exemplu, Boc a prezentat unele investiţii ale INS în ultimii trei ani.

"Inspectoratul de Stat pentru Construcţii, în 2007, a achiziţionat un sediu de 10.900.000 de euro, la care s-au mai adăugat 5.000.000 de euro, lucrări de evaluare a clădirii, racordare la reţeaua electrică. Aproape 16.000.000 de euro pentru un sediu în condiţiile în care INS funcţionează în prezent într-un sediu unde nu plăteşte chirie. Dar trebuiau cheltuiţi aceşti bani şi trebuia inventate soluţii pentru cheltuirea banilor publici, bani pe care îi plăteşte cetăţeanul pentru impozite şi taxe", a afirmat premierul.

Boc a vorbit şi despre achizionarea de către această instituţie a numeroase autovehicule.

"Iată ce conţine programul de achiziţii de bunuri şi servicii, în 2008, în valoare de 53.000.000 de euro. Ambarcaţiune Mary Fischer, 225.500 lei, 42 de autoturisme de teren Mitsubishi la 92.986 de lei bucata, şapte autoturisme Hyundai Santa Fe la 120.331 lei bucata, patru autoturisme Wolswagen Pasat, şase Skoda Octavia, un Wolswagen Touareg, 36 de Dacia Logan. De aici înainte aceşti bani nu vor mai fi utilizaţi discreţionar de agenţii, ci vor veni la bugetul de stat şi în funcţie de necesar vor primi bani" , a arătat Boc.

Primul ministru a subliniat faptul că şi în acest an INS a făcut o serie de achiziţii.

"Nici în 2009 programul de achiziţii nu este mai prejos. Echipamente pentru videoconferinţe, 480.000 de euro, retroproiectoare 5.500 de euro, videoproiectoare 15.000 de euro, televizoare color 12.000 de euro. Dacă sunt bani, de ce să nu-i cheltuim! Gata cu această golăneală", a spus Boc.

"Mai departe, găsim rulete. Cât o fi costând o ruletă la INS? 360.000 de euro, bani pentru rulete. La care se mai adaugă alţi 300.000 de euro, bani pentru instrumente de măsurat. Deci, 660.000 de euro pentru instrumente de măsurat, într-un singur an. Nu ştiu care este durata de funcţionare a unui instrument de măsurat, dar mă gândesc că, dacă o să facem un calcul raportat la numărul de funcţionari şi cât costă ruleta, cred că ajungem la nişte concluzii foarte interesante. Papetărie, 240.000 euro, calendare, 7.200 euro, computere personale, 74.000 euro, computere portabile, 168.000 euro, echipament periferic, 384.000 euro, imprimante laser, 210.000 euro, imprimante grafice color, 1.100 euro. Aceştia sunt bani publici pe care unii îi utilizează discreţionar", a continuat Boc.

În opinia lui Boc, trecerea veniturilor autorităţilor şi agenţiilor la bugetul de stat, precum şi legea salarizării unice vor duce la o cheltuire atentă a fondurilor bugetare.

"În materie de salariu am dat exemplul celui primit de şoferul de la Agenţia Naţională de Cadastru. Nu am nimic nici cu salariile oamenilor de la cadastru, dar, în acelaşi timp, nu putem accepta ca, pentru unii, în această ţară, banul public să fie drămuit cu multă atenţie, cum este la majoritatea bugetarilor din învâţământ, sănătate, primării, iar, pentru alţii, cum sunt cei de la Cadastru, INS sau din altă parte salariile să fie discreţionare. Toţi trebuie trataţi cu respect, toţi trebuie să fie plătiţi bine pentru munca plătită, dar având aceeaşi unitate de măsură", a spus Boc.

El a menţionat că, după ce proiectul de lege va trece de Parlament prin procedura angajării răspunderii, "nicio autoritate publică din România nu va mai sfida cetăţeanul cu asemenea modalităţi de cheltuire discreţionară".

"Ei făceau toate eforturile pentru ca aceşti bani să fie cheltuiţi, pentru că, dacă nu, trebuia să îi verse la bugetul de stat şi, dacă ai pe ce să îi cheltuieşti, de ce să îi dai.(...). Acum toţi banii vor veni la bugetul de stat şi toţi vor fi plătiţi de la bugetul de stat. Şi salariile, dar şi investiţiile vor fi alocate într-o manieră corectă", a mai spus premierul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici