Boc: Îmi pun mandatul la bătaie, ori trece legea pensiilor, ori pleacă Guvernul

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că este dispus să îşi pună "la bătaie" mandatul de prim-ministru pentru legea pensiilor, arătând că ia în considerare riscul ca Guvernul să nu obţină încrederea Parlamentului la momentul angajării răspunderii pentru acest act normativ.

68 afișări
Imaginea articolului Boc: Îmi pun mandatul la bătaie, ori trece legea pensiilor, ori pleacă Guvernul

Premierul Emil Boc (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Îmi pun mandatul de bătaie, ori trece legea, ori pleacă Guvernul", a spus Boc.

Premierul a precizat că îşi va asuma răspunderea pe proiectul de lege a pensiilor pentru că nu poate intra cu el în campanie electorală, întrucât nu ar mai avea nicio şansă să treacă.

"Vreau să finalizăm această lege până în campania electorală pentru că altfel nu am nicio şansă. Prin această lege desfiinţăm pensiile parlamentarilor. Sunt dispus să-mi pun mandatul la bătaie, ori trece legea ori cade Guvernul", a susţinut primul-ministru Boc.

El a mai spus că este inacceptabil ca raportul dintre pensia minimă şi cea maximă să fie atât de mare, respectiv de la 350 de lei la 35.000 de lei.

"Aşa cum am promis, vom elimina pensiile speciale care nu sunt calculate pe bază de contributivitate. Toate acestea vor fi recalculate", a spus Boc.

Premierul a mai explicat că legea pensiilor aplică principiul contributivităţii, care este nediscriminatorie şi că, deşi legea dispune pentru viitor, toate pensiile speciale vor fi recalculate şi cele care sunt mai mari decât nivelul de contribuţie vor scădea.

Premierul a precizat că în prezent de la bugetul de stat sunt luaţi 1,5 miliarde de lei pentru plata pensiilor şi că, dacă acest lucru nu va fi modificat, "pentru tinerii de azi nu vor mai putea fi plătite pensiile".

"Este o responsabilitate pe care mi-am asumat-o şi o cerinţă a Comisiei Europene", a declarat premierul.

În ce priveşte vârsta de pensionare, Emil Boc a declarat că legea vizează egalizarea acesteia la 65 de ani, la fel ca în Uniunea Europeană până în 2030.

În legătură cu pensia de invaliditate premierul a afirmat că aceasta se acordă prea uşor şi că noua lege a pensiilor va înăspri condiţiile de pensionare.

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru legea pensiilor.

Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern şi a fost transmis Parlamentului, în vederea angajării răspunderii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici