Boc: Jandarmii nu au culoare politică, cetăţeanul trebuie să se simtă în siguranţă oriunde s-ar afla

Premierul Emil Boc a afirmat, sâmbătă, că jandarmii nu au culoare politică, sunt profesionişti, precizând că cetăţeanul trebuie să fie în siguranţă oriunde s-ar afla, la miting, acasă sau pe autostradă.

98 afișări
Imaginea articolului Boc: Jandarmii nu au culoare politică, cetăţeanul trebuie să se simtă în siguranţă oriunde s-ar afla

Boc: Jandarmii nu au culoare politică, cetăţeanul trebuie să se simtă în siguranţă oriunde s-ar afla (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto)

Întrebat dacă Jandarmeria a procedat corect, Emil Boc a spus că cel mai importat este că violenţele nu au escaladat.

"Autorităţile statului trebuie să-şi facă datoria. Vreau să ştiţi că jandarmii nu au culoare politică şi nu trebuie să aibă niciodată culoare politică. Ei sunt nişte profesionişti care au de apărat ordinea publică şi statul de drept. Şi mesajul meu şi al oricărui alt prim-ministru care va fi după 2012 trebuie să fie acelaşi: cetăţeanul trebuie să se simtă în siguranţă oriunde se află el, pe stradă, sau la miting, sau acasă, sau pe autostradă şi este obligaţia noastră ca autorităţi să dăm cetăţeanului siguranţă, pentru că pentru asta plăteşte impozite şi taxe. De aceea voi fi un susţinător fără echivoc al oricărei situaţii care să nu conducă la violenţă, cu respectarea legii şi a legalităţii de către toată lumea", a spus Boc.

Primul-ministru a adăugat că dreptul paşnic la manifestare este şi va rămâne garantat în România

"Violenţa trebuie exclusă de oricine, de putere, de opoziţie, de cei din stradă sau din afara străzii. În democraţie violenţa nu are ce căuta ca modalitate de soluţionare a oricărei probleme şi de aceea întotdeauna am fost şi voi rămâne un susţinător al non-violenţei şi al dialogului", a mai spus Boc.

Întrebat dacă opoziţia încurajează violenţa, Boc a răspuns că speră ca opoziţia să nu facă acest lucru, fiindcă violenţa "face rău ţării în primul rând".

"Soluţiile sunt dialogul instituţional, ca prim-ministru trebuie să am dialog pe toate palierele şi lucrul acesta îl fac în fiecare zi", a spus Boc.

Acţiunile de protest din Capitală şi din ţară au început vineri 13 ianuarie, la trei zile după ce Raed Arafat şi-a anunţat demisia, şi au continuat chiar şi după revenirea acestuia, marţi 17 ianuarie, în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Protestele din Piaţa Universităţii au fost marcate, sâmbătă şi duminică, de scene de violenţă. Sâmbătă, manifestanţii au ocupat strada, ceea ce a determinat intervenţia în forţă a jandarmilor, culminând cu evacuarea pieţei, la miezul nopţii. Duminică, violenţele au fost şi mai intense, în principal între Universitate şi Piaţa Unirii, unde manifestanţii au aruncat cu pietre, petarde şi sticle spre jandarmi, au dat foc mai multor obiecte şi au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane şi tunuri cu apă.

După trei zile în care protestul din Piaţa Universităţii s-a desfăşurat fără incidente, joi seară, câţiva manifestanţi violente au atacat cu pietre, bucăţi de gard şi sticle forţele de ordine aflate în zonă. Jandarmii au "măturat" bulevardul Magheru, reuşind ca în mai puţin de o oră să îi ridice pe manifestanţii care au provocat violenţe. Peste 100 de persoane au fost duse la secţiile de poliţie din Capitală, dintre care 14 au fost identificate ca fiind membri ai galeriilor Dinamo, Steaua, Rapid şi Petrolul Ploieşti, a anunţat şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise.

Procurorii au înregistrat patru dosare în care se fac cercetări faţă de jandarmi pentru violenţele din centru Capitalei, în timp ce mai mulţi civili sunt cercetaţi în 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Piteşti, iar restul la Bucureşti, a anunţat Ministerul Public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici