Boc: Nu sunt un fan al proiectului Roşia Montană, contractul nu e avantajos şi ar trebui rediscutat

Guvernul aşteaptă opinia specialiştilor asupra proiectului Roşia Montană înainte de a lua o decizie privind această investiţie, a declarat premierul Boc, arătând că, personal, nu este un "fan" al proiectului şi că actualul contract, care nu este cel mai favorabil pentru stat, ar trebui rediscutat.

832 afişări
Imaginea articolului Boc: Nu sunt un fan al proiectului Roşia Montană, contractul nu e avantajos şi ar trebui rediscutat

Roşia Montană (Imagine: Cristian Movila/Mediafax Foto)

"Nu sunt un fan al acestui proiect şi sunt două observaţiimajore: una ce ţine de mediu, şi aştept ca specialiştii naţionalişi internaţionali să se pronunţe, şi, în al doile rând beneficiulpentru statul român. Cred că actuala formă a contractului nu estecea mai favorabilă pentru statul român. Sunt observaţiile pe carele-am avut chiar înainte de a fi prim-ministru. Voi vedea cum vorevolua discuţiile pe marginea acestui subiect şi îmi voi face unpunct de vedere", a spus Boc, la postul public de televiziune.

Întrebat dacă intenţionează să modifice acest contract,premierul a răspuns că este încă prematur să se pronunţe.

"V-am spus două dintre lucrurile la care m-am referitîncă din trecut: contractul, care nu este în cea mai bună formă caavantaj pentru statul român aşa cum a fost conceput şi ar trebuirediscutat, şi că aştept concluziile pe ceea ce înseamnă componentade mediu", a conchis Boc.

Purtătorul de cuvânt al PDL Sever Voinescu a declarat, luni, înşedinţa BPN al partidului "a avut loc de dezbatere intensă" privindproiectul de la Roşia Montană, la cererea Monicăi Macovei, iarpremierul a luat act că discuţiile sunt abia la început.

Vicepreşedintele PDL Monica Macovei se opune proiectului minierde la Roşia Montană şi susţine că nu este legală eliberareaavizului pentru declasarea masivului Cârnic.

Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, întrunită în 27 iulieîn şedinţă, a decis să îi solicite lui Kelemen Hunor o întrevederepentru ca membrii comisiei să înţeleagă de ce ministrul Culturii adecis declasarea masivul Cârnic de la Roşia Montană, a declaratpentru MEDIAFAX Hanna Derer, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale aMonumentelor Istorice şi preşedinte al secţiunii EvidenţaMonumentelor Istorice.

Hanna Derer a mai spus că documentaţia care a stat la bazadeciziei Comisiei Naţionale de Arheologie, privind aprobarearaportului de cercetare arheologică preventivă "Masivul Cârnic,Roşia Montană, România - proiectul minier Roşia Montană", nu aajuns şi la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.

Totodată, Hanna Derer a reamintit că încă de la începutulacestui an Comisia Naţional a Monumentelor Istorice s-a pronunţatpentru înscrierea sitului Roşia Montană în lista tentativă aUNESCO.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, joi, într-uninterviu pentru MEDIAFAX, că prioritatea sa, ca ministru, este salvarea patrimoniului dela Roşia Montană, iar dacă RMGC nu îşi respectăpromisiunea de a investi 70 de milioane de dolari la Roşia Montanăare puterea să oprească proiectul. Totodată, ministrul Culturii aspus că, dacă se va constata că există orice risc pentru sănătate,oricât de mic, acest proiect nu va începe.

Kelemen a precizat, de asemenea, că decizia de a da sau nu "undăverde" proiectului minier al RMGC la Roşia Montană nu aparţineUDMR, ci este decizia Guvernului şi a întregii coaliţii deguvernare, bazată pe opiniile experţilor, şi nu pe argumentepolitice.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba a emis, pe 14 iulie,certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru o partedin masivul Cârnic, după aprobarea raportului de cercetarearheologică preventivă "Masivul Cârnic, Roşia Montană, România -proiectul minier Roşia Montană".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici