INTERVIU: Kelemen: Dacă Roşia Montană Gold Corporation nu investeşte 70 mil. dolari pentru patrimoniu, pot să opresc proiectul

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, afirmă, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că prioritatea sa, ca ministru, este salvarea patrimoniului de la Roşia Montană, iar dacă RMGC nu îşi respectă promisiunea de a investi 70 de milioane de dolari la Roşia Montană are puterea să oprească proiectul.

1522 afişări
Imaginea articolului INTERVIU: Kelemen: Dacă Roşia Montană Gold Corporation nu investeşte 70 mil. dolari pentru patrimoniu, pot să opresc proiectul

INTERVIU: Kelemen: Dacă Roşia Montană Gold Corporation nu investeşte 70 mil. dolari pentru patrimoniu, pot să opresc proiectul (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Kelemen Hunor afirmă că prioritatea sa ca ministru este salvareaunor valori importante din patrimoniul de la Roşia Montană,patrimoniu care ar fi iremediabil pierdut în câţiva ani fără oinvestiţie rapidă, astfel că trebuie intervenit acum.

El susţine, însă, că, dacă Roşia Montană Gold Corporation (RMGC)nu îşi va respecta promisiunea de a investi 70 de milioane dedolari pentru salvarea patrimoniului de la Roşia Montană, areputerea să oprească acest proiect.

Totodată, ministrul Culturii spune că, dacă se va constata căexistă orice risc pentru sănătate, oricât de mic, acest proiect nuva începe.

Kelemen a precizat, de asemenea, că decizia de a da saunu "undă verde" proiectului minier al RMGC la Roşia Montană nuaparţine UDMR, ci este decizia Guvernului şi a întregiicoaliţii de guvernare, bazată pe opiniile experţilor, şi nu peargumente politice.

Prezentăm integral interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de cătreministrul Kelemen Hunor:

Reporter: Zileleacestea au avut loc o serie de proteste în legătură cu folosireacianurilor în proiectul minier de la Roşia Montană...

KelemenHunor: Da, am văzut aceste proteste şi vreau să văasigur că, dacă există orice risc pentru sănătate, oricât de mic,acest proiect nu va începe. Spun asta ca membru al Guvernului, calider de partid şi ca cetăţean. Ca ministru al Culturii însă, vreausă spun că prioritatea mea este salvarea patrimoniului de la RoşiaMontană. Iar din acest punct de vedere, săptămâna trecută amobţinut o victorie: 140 de milioane de dolari pentru patrimoniulnaţional din România, din care 70 de milioane sunt destinaţi pentruRoşia Montană.

Reporter: Iniţialera vorba doar despre 70 de milioane de dolari.

KelemenHunor: În total sunt 140 de milioane de dolari. 70de milioane vor fi alocaţi pentru salvarea unor valori importantedin patrimoniul de la Roşia Montană, patrimoniu care ar fiiremediabil pierdut în câţiva ani fără o investiţie rapidă. Înultimii ani, a continuat un proces de degradare continuă apatrimoniului din cauze naturale, care nu ţin de minerit. Dinpăcate, nu au existat bani pentru a investi sumele necesarerestaurării. Asta până acum, când pot anunţa cei 70 de milioanepentru Roşia. În acelaşi timp, am creat un fond separat de alte 70de milioane de dolari destinat restaurării unor monumente istoricede importanţă naţională, aflate pe lista Monumentelor Istorice.Acest fond este creat prin parteneriate cu mediul privat şicomunităţile locale, la fel ca în alte state din Europa şi dinlume. În total sunt 140 de milioane de dolari pentru restaurareaclădirilor monument şi siturilor arheologice, deci pentru salvareamoştenirii culturale naţionale din toată România, nu numai cea dela Roşia.

Reporter: Suntsuficienţi 70 de milioane de dolari pentru a salva patrimoniul dela Roşia Montană?

KelemenHunor: Vă dau un exemplu pentru a înţelege câtînseamnă aceşti 70 de milioane de dolari. În 2010 am avut ladispoziţie aproximativ 15 milioane de dolari de la buget pentrurestaurarea tuturor monumentelor istorice. Acum, vom putea foloside aproape cinci ori mai mult doar pentru Roşia Montană. Sunt decisuficienţi bani pentru a salva vestigii foarte importante, valorica galeriile miniere cu semnificaţie istorică deosebită aflate înzona Piatra Corbului, galeriile din zona Cătălin-Monuleşti care vorfi cercetate, restaurate şi deschise publicului, incinta funerarăromană de la Tău Găuri, sistemul hidraulic roman din sectorulminier Păru-Carpeni, 41 de clădiri monument istoric din zonaprotejată, centrul istoric al localităţii revitalizat şi peste 100de kilometri de galerii de mină care vor fi cercetate de arheologipentru alte descoperiri.

Reporter: Dar cese va întâmpla cu ceea ce nu veţi putea salva? Pentru că o partedin patrimoniu nu va fi salvat.

KelemenHunor: Problema este că nu mai avem timp: dacă nuintervenim acum, în câţiva ani tot patrimoniul de la Roşia Montanăva fi iremediabil pierdut, pentru că este în continuă degradare dincauze naturale. Ca ministru, am datoria să găsesc soluţii realisteşi pragmatice. De aceea, am ales această soluţie care este bazatăpe opiniile unor experţi şi pe experienţa altor state. Recunosc cănu vom reuşi să salvăm totul. Mi-aş fi dorit să fi putut să salvămşi mai mult, dar trebuie să fim realişti. Fie folosim acum cele 70de milioane de dolari, fie repetăm aceleaşi greşeli ca în ultimii20 de ani. Aşteptăm soluţii miraculoase, în loc să fimpragmatici.

Reporter: Cegaranţii aveţi că Roşia Montană Gold Corporation va da cei 70 demilioane de dolari pentru lucrările de restaurare de la Roşia? Suntaceşti bani parte a unui schimb pentru a primi certificatul dedescărcare de sarcină arheologică pentru o parte a situluiCârnic?

KelemenHunor: Există aceste garanţii şi vă spun că, dacăcompania nu îşi respectă promisiunea, am puterea să opresc personalproiectul. Cei 70 de milioane de dolari sunt garanţia că statulromân va putea salva şi pune în valoare patrimoniul arheologic şiarhitectural. Deci, nu este vorba de nici un schimb. Acesta esteobiectivul pe care orice ministru al Culturii l-ar fi avut şi pecare am reuşit să îl respectăm. De altfel, Ministerul Culturii nueste singura voce care susţine această soluţie. Experţiindependenţi de o valoare incontestabilă, cum sunt academicieniiRăzvan Theodorescu şi Alexandru Vulpe, pentru a numi doar doidintre ei, susţin această variantă.

Reporter: Credeţică Roşia Montană va dezbina UDMR? Mă refer la declaraţiile luiPeter Eckstein Kovacs apărute în presa din ultimelezile.

KelemenHunor: Vreau să se înţeleagă clar două lucruri. Înprimul rând, nu UDMR ia decizia de a da sau nu verde proiectuluiminier de la RMGC. Este decizia Guvernului, a întregii coaliţii deguvernare, bazată pe opiniile experţilor. În al doilea rând, nueste o decizie bazată pe argumente politice, ci o decizie bazată peargumentele specialiştilor. În ceea ce priveşte acordareacertificatului de descărcare de sarcină arheologică, acesta a fostemis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba pe baza decizieiComisiei Naţionale de Arheologie. Deci, a fost o decizie obiectivăbazată pe expertiză. Cred că ar fi greşit să încercăm să politizămo temă în care argumentele nu sunt politice. Mai vreau să aduc unargument, pe lângă cel legat de salvarea patrimoniului, care estepreocuparea mea principală ca ministru: crearea de locuri de muncăîn zonă. Ca preşedinte al UDMR, partid aflat într-un guvern careare ca obiectiv crearea de locuri de muncă, nu pot să nu fiuinteresat şi de acest aspect. Iată un motiv în plus să nu politizămdecizia.

Reporter: Ce estemai important: locurile de muncă sau patrimoniul?

KelemenHunor: În calitate de ministru al Culturii, trebuiesă spun că patrimoniul este pe primul loc. De aceea, ca ministru amcerut garanţii financiare pentru a investi în restaurareapatrimoniului de la Roşia. Ca preşedinte al UDMR trebuie să adaugcă locurile de muncă sunt o prioritate. Mă bucur că ne aflămîntr-un caz în care putem avea şi bani pentru salvareapatrimoniului şi crearea de locuri noi de muncă.

Reporter: Ce lespuneţi însă ONG-urilor care contestă deciziaministerului?

KelemenHunor: Le spun că le înţeleg temerile, dar caministru eu am datoria de a prezenta soluţii. Dacă aşteptăm din noucum am făcut în ultimii 20 de ani, atunci vom pierde toatămoştenirea de la Roşia Montană, pentru că siturile arheologice şiclădirile de patrimoniu sunt în continuă degradare din cauzenaturale. Îi invit alături de mine pentru că avem un obiectivcomun: salvarea patrimoniului naţional, fie că este vorba de RoşiaMontană sau de alte valori. Sper ca acea parte a societăţii civilecare nu este de acord cu mine să înţeleagă că avem un obiectivcomun şi mai ales să îi asculte pe experţi şi pe oamenii din zonăşi vă spun că de la primarul din Roşia Montană, până la locuitori,toţi vor ca valorile de acolo să fie salvate.

Reporter: Multevoci au spus că o posibilă soluţie pentru Roşia Montană ar fiincluderea pe lista UNESCO. Nu consideraţi că aceasta este osoluţie mai bună?

KelemenHunor: Mi-aş fi dorit ca includerea pe lista UNESCOsă fie o soluţie realistă. Din păcate, nu este. Situaţiapatrimoniului de la Roşia Montană este una critică: în câţiva ani,din cauze naturale, nu vom mai avea ce salva. Deci, nu mai estetimp să aşteptăm ani şi ani sperând la o decizie favorabilă aUNESCO. În plus, şansele de reuşită pentru a include Roşia Montanăpe lista UNESCO sunt aproape zero, pentru că pe listă există dejanumeroase situri arheologice din zone miniere, iar şansele ca unsit european similar să fie acceptat sunt minime. Obiectivul meueste să găsesc o soluţie acum şi trebuie să iau decizia pragmatică.Ambiţia mea este ca investind aceste 70 de milioane de dolari sărealizăm la Roşia Montană una dintre cele mai importante atracţiiarheologice şi turistice din România şi din Europa. O realizare decare fiecare cetăţean din România să fie mândru. În acest mod vomputea atrage în viitor turişti din toată lumea şi asigura un viitorpentru zonă. De asemenea, doresc ca celelalte 70 de milioane dedolari, destinate restaurării unor clădiri monument istoric dinRomânia, să aducă beneficii întregii ţări, prin creştereapotenţialului turistic şi crearea de locuri noi de muncă.

(Interviu de Vasile Măgrădean,corespondenti@mediafax.ro)

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici