Bodea: Din acte rezultă că cei cinci mineri ar fi trebuit să aibă la ei echipamentul necesar

Şeful Serviciului de Securitate şi Sănătate în Muncă Petroşani, Ileana Bodea, a spus că, "din acte", în urma verificărilor permisului de lucru în baza căruia echipa de electricieni îşi desfăşura activitatea în subteran, rezultă că cei cinci mineri ar fi trebuit să aibă la ei echipamentul necesar.

71 afișări
Imaginea articolului Bodea: Din acte rezultă că cei cinci mineri ar fi trebuit să aibă la ei echipamentul necesar

Bodea: Din acte rezultă că cei cinci mineri ar fi trebuit să aibă la ei echipamentul necesar (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

"Până la această oră am reuşit să verificăm doar documente. Din permisul de lucru rezultă că electricienii trebuiau să aibă echipamentul corespunzător activităţii lor, echipament specific zonei în care îşi desfăşurau lucrarea, respectiv metanometre, măşti şi tot echipamentul de electrician. Asta reiese din acte, fiindcă ce au avut concret în subteran nu putem verifica acum", a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX Ileana Bodea.

Potrivit sursei citate, tot ceea ce a putut fi recuperat de la victime şi scos o dată cu acestea din subteran de către echipa de salvatori profeşionişti este sigilat în vederea expertizării.

"Nu putem vorbi acum despre date concrete. Este vorba doar despre un început al anchetei", a mai spus Bodea.

O explozie a avut loc, sâmbătă după-amiază, la Mina Uricani din Valea Jiului, iar cinci mineri au fost prinşi în subteran, echipele de salvatori coborând în mină. Explozia de metan s-a produs în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia.

În urma exploziei, cele cinci persoane au murit.

Trupurile celor cinci persoane, care au murit în explozia care a avut loc la Mina Uricani, au fost transportate cu o dubă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la morga Spitalului de Urgenţă din Petroşani. Familiile şi colegii minerilor care au murit au mers, duminică dimineaţa, la morga spitalului pentru a lua trupurile neînsufleţite ale ortacilor.

Şeful Serviciului de Securitate în Muncă Petroşani, Ileana Bodea, declara, duminică dimineaţă, pentru corespondentul MEDIAFAX, că ancheta în cazul exploziei de la Mina Uricani va continua zilele următoare, iar începând de luni urmează să fie audiaţi salvatorii minieri, precum şi alte persoane.

Procurorul general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia Augustin Lazăr susţinea că explozia de la Mina Uricani s-a produs, cel mai probabil, în urma unei "acumulări de gaz metan şi a unui arc electric", însă cauza exactă va fi stabilită în urma anchetei.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat că Guvernul va oferi două pachete pentru familiile minerilor morţi în urma exploziei de la Mina Uricani, un pachet de ajutoare de urgenţă şi un pachet individualizat, acesta urmând să se dea în funcţie de nevoile fiecărei familii.

De asemenea, ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat că joi, va avea loc a întâlnire la care vor participa ministrul Muncii, Ioan Botiş, şi ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, în cadrul căreia se va lua o decizie cu privire la restructurarea minelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici