Bogdan Murgescu, profesor universitar: Trebuie să lucrăm la modul de funcţionare a societăţii româneşti pentru a convinge oamenii să se întoarcă şi să rămână în ţară

Profesorul universitar Bogdan Murgescu crede că ar trebui să existe stimulente pozitive pentru cuplurile care nu s-au decis să aibă copii, dar, la fel de importantă este şi atragerea populaţiei din diaspora şi motivarea ei să rămână în ţară. „Pentru asta trebuie să lucrăm la modul de funcţionare a societăţii româneşti”, a afirmat Bogdan Murgescu.

164 afișări
Imaginea articolului Bogdan Murgescu, profesor universitar: Trebuie să lucrăm la modul de funcţionare a societăţii româneşti pentru a convinge oamenii să se întoarcă şi să rămână în ţară

Bogdan Murgescu, profesor universitar: Trebuie să lucrăm la modul de funcţionare a societăţii româneşti pentru a convinge oamenii să se întoarcă şi să rămână în ţară

Plecând de la ideea că natalitatea măsurată la nivel naţional sau mondial este rezultanta unor cupluri care fac sau nu fac copii, aşa cum a subliniat Bogdan Murgescu, profesor universitar, în cadrul dezbaterii „15 milioane de români în 2050. Ce şanse mai are România să evite implozia demografică”, organizată de Sierra Quadrant, acesta crede că politicile trebuie sa aibă în vedere amplitudinea problemei şi faptul că trebuie sa fie motivate sute de mii de cupluri, în special femei.

Această capacitate de decizie este un element relativ nou în istorie, este un element care s-a impus în ultimii 50 de ani, spune acesta. „Vechiul regim demografic însemna o natalitate mare şi necontrolată, persoanele aveau o capacitate mică de a decide... combinat cu o mortalitate mare şi fluctuantă”.

Tranziţia demografică este un fenomen global, iar un rol important în rezolvarea problemei demografice în România ar fi „fluxurile migratoare”, susţine Bogdan Murgescu. „Va trebui să fim pregătiţi chiar şi pentru acceptarea ideii că vom avea fluxuri migratorii nu doar de componentă etnică românească, ci şi din alte părţi”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici