BOR se opune modificării Legii transplantului

Sfântul Sinod al Bisericii Orodoxe Române (BOR) a respins, joi, cererea senatorului PC Irinel Popescu de modificare a legii transplantului în sensul introducerii acordului prezumat, în schimb încurajează donarea voluntară de organe şi introducerea cardului de donator.

85 afișări
Imaginea articolului BOR se opune modificării Legii transplantului

BOR se opune modificării Legii transplantului

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Sfântul Sinod apreciază că Legea privind transplantul de organe şi ţesuturi trebuie păstrată în forma actuală, întrucât reduce posibilitatea unor abuzuri.

"Introducerea consimţământului, acordului prezumat ar putea conduce la abuzuri. Potrivit moralei creştine, o faptă bună este rezultatul unei decizii libere.Legea trebuie să aibă un fundament etic solid şi mai ales să respecte fiinţa umană. Biserica Ortodoxă încurajează voluntariatul şi introducerea cardului de donator, dar nu poate fi de acord cu acordul prezumat", a precizat părintele Stoica.

Agenţia Naţională de Transplant face demersuri pentru legiferarea acordului prezumat. Acesta presupune că orice persoană aflată în moarte cerebrală poate deveni, automat şi fără consimţământul rudelor, donator de organe, dacă în viaţă nu şi-a exprimat dezacordul faţă de donarea de organe printr-o simplă informare a medicului de familie.

"Hotărârea BOR violează Constituţia, întrucât eu, ca persoană, nu pot decide asupra corpului meu, ci doar familia mea are acest drept. Este aiurea să decidă familia mea pentru mine, dacă eu pot face acest lucru conform unei reglementări legale. Ideea introducerii cardului de donator nu a avut niciun succes în Europa. Nicio biserică nu s-a opus acordului prezumat. De fapt, BOR a acceptat cu greu ideea transplantului de organe de la donator cadavru. În afară de Danemarca, Germania, Slovenia, România şi Anglia, toate ţările au introdus acordul prezumat", a declarat, pentru MEDIAFAX, Victor Zota, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici