Borbely îl îndeamnă pe Haller Istvan să nu mai facă greva foamei

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Borbely Laszlo, l-a invitat, sâmbătă, pe Haller Istvan, membru al CNCD, să renunţe la greva foamei şi să meargă împreună să clarifice la Guvern situaţia fondurilor pentru Hădăreni.

38 afișări
Imaginea articolului Borbely îl îndeamnă pe Haller Istvan să nu mai facă greva foamei

Borbely îl îndeamnă pe Haller Istvan să nu mai facă greva foamei (Imagine: Mediafax Foto)

Borbely Laszlo a declarat, sâmbătă, ziariştilor din Târgu Mureş, că i se pare "ciudat" ca un secretar de stat să facă greva foamei şi l-a invitat pe Haller să renunţe la gest şi să meargă împreună să clarifice la Guvern situaţia fondurilor pentru Hădăreni.

"Pe mine nu că m-a şocat, dar m-a surprins această decizie şi eu îl invit pe Haller Istvan să vină la mine, să nu mai facă greva foamei, săptămâna viitoare, să vină la mine în birou, mergem până la ministrul Justiţiei, dacă e ceva de clarificat la nivelul Guvernului”, a spus Borbely.

Ministrul a afirmat că nu a discutat încă personal cu Haller, de când acesta a declanşat greva foamei, dar că acesta poate să îl caute sau să ia legătura cu alţi colegi de-ai săi din Guvern.

"Este un lucru ciudat pentru mine, ca un secretar de stat să intre în greva foamei. Venind din zona, să zicem, civică (înainte de a accede în CNCD, Haller a fost copreşedinte al Ligii Pro Europa - n.r.), probabil că el trebuie totuşi să aibă puterea să intervină şi pe alte căi, de aceea este acolo în conducerea Consiliului împotriva Discriminării”, a declarat Borbely.

Ministrul a spus că, din câte ştie, după decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului, Guvernul a luat toate acele măsuri pe care trebuia să le ia, însă, probabil, aceste măsuri nu au fost puse în practică la nivelul de autorităţi judeţene şi autorităţi locale.

Borbely a adăugat că la Hădăreni nu ar fi trebuit ca două comunităţi să ajungă la conflicte, că oricum nu contează cine e vinovat, ci contează doar faptul că au fost pierdute vieţi omeneşti şi că probabil relaţia dintre etnii s-a stricat pentru o foarte mare perioadă.

"Nu trebuia să se ajungă aici şi probabil dacă autorităţile erau mai atente şi nu tratau superficial, nu se ajungea aici. Dar în ce îl priveşte pe Haller Istvan, în calitatea de secretar de stat, îl invit la mine să discutăm această problemă şi să clarificăm, că e păcat. Eu din câte ştiu că în şedinţele de Guvern s-a luat această problemă (a banilor – n.r.), dar nu e treaba mea, trebuie să o urmărească alţi. Probabil e ceva birocratic, dar haideţi să o rezolvăm. Cu greva foamei nu putem să o rezolvăm, trebuie să o rezolvăm pe cale administrativă”, a spus ministrul.

Întrebat despre anunţul lui Haller, potrivit căruia va termina greva foamei doar dacă România va fi sancţionată de Consiliul Europei, Borbely a spus că nu ar trebui ca Haller să privească în acest fel lucrurile, ci să îi spună care sunt problemele care s-au ivit şi împreună să le rezolve.

"Mă bazez pe raţionalitate”, a afirmat ministrul.

Membrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării cu rang de secretar de stat, Haller a intrat, joi, în greva foamei, nemulţumit de atitudinea Executivului în problema Hădăreni şi acuzând Guvernul că a minţit Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici