Botiş: Sunt de acord cu decizia privind indemnizaţia mamelor, este cea mai bună variantă

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, la Guvern, că este de acord cu decizia de miercuri a Executivului privind indemnizaţia de creştere a copilului, considerând că varianta adoptată este cea mai bună pentru piaţa muncii.

27 afișări
Imaginea articolului Botiş: Sunt de acord cu decizia privind indemnizaţia mamelor, este cea mai bună variantă

Botiş: Sunt de acord cu decizia privind indemnizaţia mamelor, este cea mai bună variantă (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Ordonanţa trimite în zona responsabilităţii. Vreau să înţelegeţi crezul cu care am venit la Ministerul Muncii: voi stimula întoarcerea la locul de muncă. Cei care doresc să se întoarcă la muncă vor avea un sprijin din partea statului. Aceasta va fi filosofia noului Cod Social, vom încerca să extragem din zona sărăciei prin stimularea pentru întoarcerea la locul de muncă atât de mult sau cât de mult se poate, pentru a avea contributori pe această zonă. Varianta de astăzi este un compromis, sunt susţinătorul variantei prin care plăteam 12 luni între 600 şi 3.400 lei, dar decizia se ia în Guvern, nu o ia ministrul Muncii, şi sunt de acord cu decizia Guvernului. Această variantă este cea mai bună pentru piaţa muncii din România de astăzi", a spus Botiş.

Întrebat de jurnalişti ce anume l-a determinat să prezinte modificările în cazul indemnizaţiei de creştere a copilului şi dacă a făcut-o la presiunile UDMR, ministrul a răspuns că este membru al unui Guvern reprezentat printr-o coaliţie.

"Nu pot să vorbesc de presiuni, am spus că, ca ministru, sunt membru al Guvernului. Guvernul este reprezentat printr-o coaliţie şi, în cadrul acestei coaliţii, trebuie să găsim formula cea mai corectă de lucru. Până astăzi s-a găsit o formulă corectă de lucru în Guvern", a spus Botiş.

Ministrul Muncii a declarat de mai multe ori că susţine un concediu de îngrijire a copilului cu o durată de un an, în timp ce reprezentanţii UDMR au anunţat că doresc ca acest concediu să fie menţinut la doi ani, cu o reducere a indemnizaţiei maxime acordate mamelor.

Guvernul a decis, miercuri, că mamele vor avea posibilitatea să opteze şi pentru un concediu de doi ani pentru îngrijirea copilului, dar cu o indemnizaţie maximă plafonată la 1.200 lei.

Premierul Emil Boc a anunţat, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, că mamele vor putea opta pentru un concediu de îngrijire a copilului pentru o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei.

Pentru un concediu de un an, indemnizaţia maximă va fi de 3.400 lei. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni.

Dacă se întorc însă la muncă după primul an de concediu pentru îngrijirea copilului nu vor mai beneficia de acest stimulent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici