Braconaj în Marea Neagră: Comandantul şi secundul unui pescador sub pavilion Turcia au fost trimişi în judecată, la Constanţa

Doi marinarii turci, comandantul şi secundul unui pescador sub pavilion Turcia, prins în luna mai braconând în apele Mării Negre, în Zona Economică Exclusivă a României, au fost trimişi în judecată, joi, în stare de arest, transmite corespondentul MEDIAFAX.

267 afișări
Imaginea articolului Braconaj în Marea Neagră: Comandantul şi secundul unui pescador sub pavilion Turcia au fost trimişi în judecată, la Constanţa

Braconaj în Marea Neagră: Comandantul şi secundul unui pescador sub pavilion Turcia au fost trimişi în judecată, la Constanţa

Comandantul pescadorului, de 59 de ani, şi secundul său, de 38 de ani, au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, fiind acuzaţi, între altele, de săvârşirea infracţiunilor de conducerea unei nave de către o persoană fără brevet, încredinţarea cu ştiinţă a conducerii navei unei persoane fără brevet, punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă, fals privind identitatea, pescuit comercial fără autorizaţie, pescuit comercial în perioada de prohibiţie, deţinerea fără documente legale a peştelui obţinut din pescuit, folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, orice formă de capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic.

În 21 mai, o navă a Gărzii de Coastă a identificat pe Marea Neagră o ambarcaţiune suspectă de activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.

Pescadorul, având şapte cetăţeni turci la bord, s-a supus somaţiilor legale ale poliţiştilor de frontieră, la bordul acestuia fiind descoperite peste 230 de kilograme de calcan în stare proaspătă şi plase de pescuit în lungime de peste un kilometru. Poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării pescadorul Mehmetoglu 2, evaluat la aproximativ 14.500 de euro şi plasele de pescuit, în valoare de 4.000 de lei, iar întreaga cantitate de peşte, în valoare totală de peste 7.000 de lei, a fost predată unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale.

Cercetările au fost preluate de un procuror învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, doi dintre marinarii turci, comandantul şi secundul pescadorului, fiind cercetaţi în stare de arest preventiv pentru 30 zile, ceilalţi cinci fiind cercetaţi în stare de libertate.

Poliţiştii de frontieră în colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, dotaţi cu utilaje specifice, au găsit abandonate, la 60 de metri adâncime, plase de pescuit de tip setcă pentru calcan, în lungime de aproximativ 18.700 de metri, cu captură de peşte, şi opt ancore metalice, care au fost ridicate în vederea confiscării, peştele fiind predat unor societăţi comerciale de profil.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici