Braşov: Medicul cardiolog acuzat de viol şi sex cu minori s-a întors la serviciu

Medicul cardiolog Horaţiu Rus, acuzat de viol şi sex cu minori, s-a întors la serviciu, joi, la cabinetul său de la Spitalul Judeţean Braşov, după ce a fost eliberat din arest sub control judiciar şi va fi cercetat în libertate.

463 afișări
Imaginea articolului Braşov: Medicul cardiolog acuzat de viol şi sex cu minori s-a întors la serviciu

Braşov: Medicul cardiolog acuzat de viol şi sex cu minori s-a întors la serviciu (Imagine: Shutterstock)

Potrivit managerului Spitalului Judeţean Braşov, Marius Neculoiu, medicul Horaţiu Rus a făcut o solicitare, miercuri, pentru a fi reprimit la serviciu, cerere care i-a fost acceptată.

"S-a întors astăzi (joi - n.r.) la spital. În perioada în care a fost arestat i-a fost suspendat contractul. El s-a prezentat ieri la spital cu o cerere ca să revină. Ne-a informat că a fost eliberat şi ne-am interesat şi noi oficial asurpa acestui fapt. Singura problemă pe care ar putea să o aibă în continaure este dacă va mai avea aşa mulţi pacienţi. Asta se va vedea doar în timp. Oricum, chiar astăzi a venit cineva la mine şi m-a întrebat dacă doctorul Rus s-a întors la serviciu pentru că voia să meargă la consultaţie", a declarat joi managerul Spitalului Judeţean Braşov.

Ioan Adam, avocatul lui Horaţiu Rus, a declarat, la rândul său, că medicul ar fi primit zeci de scrisori de mulţumire de la pacienţii care îi lăudau activitatea profesională.

Pe de altă parte, avocatul afirmă că, în susţinerea cererii de eliberare sub control judiciar, au fost depuse la dosar şi documente medicale de la Spitalul de Neurologie din Cluj, care ar demonstra că medicul suferea de o boală numită "sindromul coadă de cal", afecţiune a nervilor sciatici.

"Am depus la dosar acte medicale de la Cluj care demonstrează că suferă de această boală numită «sindromul coadă de cal», care este o afecţiune foarte gravă a nervilor sciatici, în urma unei agresiuni suferite în 1998, pe când era cercetător la Institutul Inimii din Cluj. Atunci, a fost atacat pe stradă, probabil a fost confundat cu cineva, şi i-a fost înfipt un cuţit în spate", a spus avocatul Adam.

Horaţiu Rus a fost pus în libertate în 27 aprilie, după 17 zile de arest, după ce Curtea de Apel Braşov i-a admis cererea de a fi eliberat sub control judiciar şi de a fi cercetat în libertate, astfel că el îşi poate relua activitatea de la spital şi de la cabinetul privat deoarece legea nu îi interzice acest lucru.

Conform deciziei Curţii de Apel Braşov, care este definitivă, Horaţiu Rus trebuie să respecte următoarele obligaţii ca urmare a eliberării sub control judiciar: să nu iasă din ţară fără încuviinţarea instanţei, să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată, ori de câte ori este chemat, să se prezinte la Poliţia municipiului Braşov, desemnată cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de poliţie, să nu-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme. În plus, cardiologului îi este interzis să mai ia legătura cu victimele sale sau cu ceilalţi inculpaţi în acest dosar.

Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov a decis, în 10 aprilie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a medicului Horaţiu Rus (43 ani), pentru violarea unor minori şi act sexual cu un minor.

De asemenea, a fost arestat preventiv timişoreanul Florentin Ovidiu Borşan, zis Tores (32 ani), care a recrutat şi cazat 14 tineri, între care şi minori, iar prin ameninţare, violenţă sau alte forme de constrângere fizică sau morală i-a obligat la practicarea prostituţiei, obţinând în acest mod sume substanţiale de bani. Totodată, au fost emise mandate de arestare preventivă pentru Ferenc Dodo, zis Feriboata (41 ani), sub acuzaţia de constituire de grup infracţional, trafic de minori, trafic de persoane şi act sexual cu un minor, Valentin Lazarovici, zis Nicola (40 ani), pentru constituire de grup infracţional, trafic de minori, trafic de persoane şi act sexual cu un minor, Traian Dumitru Cojocaru, zis "Dana de Kronstadt" (37 ani), pentru act sexual cu un minor, şi Ene Iona Daniel (40 ani), pentru trafic de minori şi trafic de persoane.

Pentru alţi doi suspecţi în acest caz, cetăţeanul italian Finesso Michelle (44 ani) şi Iancu Ioan, zis Rudi (50 ani), instanţa a respins propunerile
de arestare preventivă.

Potrivit anchetatorilor, medicul Horaţiu Rus era cunoscut drept client al reţelei de proxeneţi condusă de patronul unui club din Braşov, Dodo Ferenc. În incinta clubului clienţii întreţineau raporturi sexuale contra cost cu persoane minore de sex masculin.

Horaţiu Rus este medic cardiolog şi lucrează la Spitalul Judeţean Braşov, dar şi la un cabinet privat, el fiind cercetat fiindcă ar fi profitat de funcţie pentru a întreţine relaxii sexuale cu doi băieţi aflaţi sub tratament.

Unul dintre cei doi minori care au fost pacienţii medicului şi care a fost abuzat sexual de acesta în schimbul tratamentului le-a mărturisit anchetatorilor că a încercat să se sinucidă din cauza traumei psihice la care era supus. Adolescentul, în vârstă de 17 ani, a fost obligat să întreţină relaţii sexuale în cabinetul privat al doctorului Rus, în luna februarie, în schimbul tratamentului medical gratuit. Minorul le-a povestit anchetatorilor că a fost traumatizat psihic de doctor, iar după faptă a încercat să se sinucidă. Tânărul provine dintr-o familie fără posibilităţi materiale, care nu şi-ar fi permis să plătească tratamentul medical.

Medicul Horaţiu Rus este acuzat că a abuzat sexual un alt adolescent în vârstă de 17 ani, în perioada septembrie - octombrie 2011, tot în cabinetul său privat de pe strada Traian din Braşov.

Cunoscut în grupurile de homosexuali sub numele Stela, doctorul era un client fidel al Clubului V de pe strada Bazaltului, unde erau traficaţi minori pentru raporturi homosexuale. Tinerii racolaţi, care refuzau să se prostitueze, erau drogaţi, punându-li-se droguri în băutură, apoi erau obligaţi să întreţină raporturi sexuale cu clienţii barului.

Tinerii erau traficaţi pentru sume de circa 200 de euro pentru un raport sexual, sumă din care ei primeau 50 de euro şi diverse bunuri, potrivit unor surse judiciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici