Braşovul este părăsit de aproape jumătate dintre liceeni. Aceştia aleg alte centre universitare pentru a-şi continua studiile

  • Jumătate dintre liceeni din Braşov pleacă la facultăţi din alte oraşe
  • Allen Coliban, primarul ales, a vrut să facă master în administraţie publică, dar nu poate în Braşov
  • Teatru, artă, administraţie publică şi jurnalism - specializări care lipsesc în Braşov
  • Sport montan, design de mobilier şi medicină tradiţională chineză găseşti doar la Universitatea Transilvania, din Braşov
  • În Braşov sunt aproximativ 20.000 de studenţi
3474 afișări
Imaginea articolului Braşovul este părăsit de aproape jumătate dintre liceeni. Aceştia aleg alte centre universitare pentru a-şi continua studiile

Sursa foto: profimedia

Braşovul îşi pierde o parte din oamenii tineri, iar asta o  simţi în lipsa evenimentelor culturale şi a vieţii de noapte din oraş, exceptând pandemia. Jumătate dintre liceeni se îndreaptă spre univerităţi din alte oraşe. Nu au la dispoziţie specializări de artă, teatru, administraţie publică sau jurnalism.

Primarul Allen Coliban a simţit chiar el aceste lipsuri şi vrea că Braşovul să devină un centru universitar de top. Sunt 20.000 de studenţi, jumătate faţă de Gent, Belgia, oraş similar cu Braşovul, la suprafaţă şi număr de locuitori. În judeţ anual termină aproximativ 5000 de liceeni. Dacă vrei totuşi să studiezi la munte, doar aici găseşti facultatea de sporturi montane, design de mobilier sau medicină tradiţională chineză.

ALLEN COLIBAN, primarul ales al Braşovului: „Când mi-am pus problema să candidez pentru primăria Braşov m-am gândit că ar fi bune studii aprofundate în ceea ce însemnă adminstraţie publică, din păcate la Universitatea Transilnavia nu am găsit master de administraţie publică. Multe din problemele Braşovului sunt leagate în mod direct de calitatea învăţământului universitar. Absolvenţii de licee bune pleacă să studieze în alte oraşe, ne creează  o problemă demografică, o problemă la nivel de consum cultural.

Am discutat cu diverşi braşoveni şi au zis ar fi fain să avem academie de film şi teatru, să avem specilaizări solide pe ce înseamnă urbanism şi patrimoniu pentru că avem un centru istoric pe care va trebui cumva să îl integrăm într-un oraş modern. Faptul că s-a poziţionat Clujul drept Silicon Valley de România nu ne mai lasă nouă spaţiu să ne dezvoltăm.. eu nu cred că nu ne lasă spaţiu , cred că dimpotrivă, este momentul să devenim ambiţioşi pe zona asta, poate inlcusiv cu relocarea unor facultaţi sau deschiderea unor facultaţi de renume pe zona IT şi industrii creative.

Putem scoate lucrurile din amorţire în două feluri, prin colaborare, pentru că autoritatea locală poate să creeze infrastructură, poate să creeze  catalizatori pentru dezvoltarea universităţii, dacă nu, putem să creem şi un context de competiţie astfel încât să atragem la Braşov universităţi din alte părţi care să îşi deschidă aici facultăţi relevante şi care să răspundă unei nevoi reale în piaţa forţei de muncă.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici