BREAKING | ALERTA METEO de vreme rea a fost prelungită. ANM a schimbat avertizarea de cod galben în PROTOCALIU pentru Cluj - LIVE UPDATE

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit, duminică, atenţionarea de vreme rea, cu vânt puternic şi ninsori viscolite, mai ales în zona montană, până luni, la ora 12. UPDATE: Este cod galben de vânt, valabil în zona montană din cinci judeţe.

43367 afișări
Imaginea articolului BREAKING | ALERTA METEO de vreme rea a fost prelungită. ANM a schimbat avertizarea de cod galben în PROTOCALIU pentru Cluj - LIVE UPDATE

COD GALBEN în vigoare: Porturi închise din cauza vântului/ Dispoziţie de blocare a drumurilor care riscă să devină impracticabile/ 2500 de familii fără curent/ Atenţionare pentru Bulgaria LIVE UPDATE

UPDATE 11:00 Cod portocaliu de viscol în judeţul Cluj

Judeţul Cluj este luni, până la ora 13.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, viteza vântului depăşind la rafală 100 de kilometri pe oră, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Avertizarea nowcasting este valabilă până la ora 13.00, în special în zona de munte a judeţului Cluj. Viteza vântului va depăşi la rafală 100 de kilometri pe oră, viscolind puternic ninsoare şi determinând scăderea vizibilităţii.

Judeţele Maramureş şi Satu Mare se află, până la ora 12.30, iar judeţele Braşov, Harghita şi Covasna până la ora 11.00, sub avertizare cod galben de ploaie şi lapoviţă care va favoriza depunerea de polei.

În judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş este în vigoare, până la ora 14.00, un cod galben de viscol, iar viteza vântului va depăşi la rafală 80 - 90 de kilometri pe oră.

Totodată, judeţele Neamţ, Suceava, Bihor, Timiş, Arad şi Caraş-Severin se află sub cod galben de vânt puternic până la ora 14.00.

UPDATE 07:55 Codul galben de vânt, prelungit până luni după-amiază în Neamţ şi Suceava

Meteorologii au prelungit până la ora 14.00 avertizarea cod galben de vânt pentru judeţele Neamţ şi Suceava.

Codul galben de vânt vizează judeţele Neamţ şi Suceava până la ora 14.00. La altitudini de peste 1.700 de metri, vântul va avea intensificări ce vor atinge şi depăşi 100 kilometri pe oră şi viscolind zăpada.

Trecător se vor semnala ninsori slabe.

De asemenea, judeţele Alba, Sibiu şi Mureş se află sub avertizare cod galben până la ora 10.00, aici semnalându-se ploaie şi lapoviţă care izolat va favoriza depunerea de polei.

UPDATE 07:17 Meteorologii au emis o avertizare cod galben de vânt, valabilă în zona montană din cinci judeţe, până luni dimineaţa

Potrivit avertizării cod galben, în zona montană din judeţele Sibiu, Covasna şi Braşov, la altitudini de peste 1.700 de metri, vântul va prezenta intensificări de peste 80-90 kilometri pe oră, spulberând zăpada.

Avertizarea pentru judeţele Sibiu, Covasna şi Braşov este valabilă până la ora 9.00.

În cazul judeţelor Neamţ şi Suceava, la altitudini de peste 1.700 de metri vântul va avea intensificări ce vor atinge şi depăşi de 100 kilometri pe oră, spulberând şi viscolind zăpada. Cele două judeţe se află sub cod galben până la ora 8.00.

UPDATE 16:32 Atenţionarea meteorologică de vreme rea, prelungită până luni 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit, duminică, atenţionarea de vreme rea, cu vânt puternic şi ninsori viscolite, mai ales în zona montană, până luni, la ora 12. 

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, vântul va continua să prezinte intensificări la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele vor depăşi 80 - 90 de kilometri pe oră, spulberând zăpada.

În sudul şi vestul ţării, duminică vor fi intensificări ale vântului, iar în timpul nopţii de duminică spre luni şi la începutul zilei de luni sunt prognozate ninsori în Crişana, nordul şi nord-estul Transilvaniei, Maramureş şi Banat.

ANM prognozează şi lapoviţă şi ploaie ce vor favoriza apariţia poleiului în aceste zone.

De asemenea, în zona Munţilor Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali, mai ales la altitudini mari, vor fi precipitaţii predominat sub formă de ninsoare şi se va mai depune strat de zăpadă.

UPDATE 13.40 Bistriţa: Trei trenuri blocate şi peste 350 de locuinţe fără energie electrică 

Trei trenuri de călători au fost blocate, duminică, în judeţul Bistriţa-Năsăud, după ce au căzut copaci pe calea ferată între staţiile Arion şi Grădiniţa. Peste 350 de familii din localitatea Piatra Fântânele nu au avut energie electrică mai bine de opt ore din cauza ninsorii.

Reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud au anunţat că, duminică, după ce au căzut copaci pe firul de contact între staţiile CF Arion şi Grădiniţa, trei trenuri de călători au fost blocate, însă circulaţia feroviară a fost reluată.

“Este vorba despre trenul 1766 Timişoara – Iaşi, cu aproximativ 120 pasageri. A staţionat între localităţile Ilarion şi Grădiniţa. Trenul este alimentat ce energie electrică, problemele au fost remediate şi a fost pus în circulaţie. Interregio 1830 Timişoara - Iaşi staţionat în staţia Silhoasa şi de trenul 5712 Ilva Mică - Suceava care a fost oprit în staţia Ilva Mică, din cauza blocării drumului de către celelalte două trenuri”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, plt. maj. Ionela Gherghel.

De asemenea, Gherghel a mai spus că în zona Piatra Fântânele, 358 abonaţi au rămas fără energie electrică, însă echipajele au reuşit să remedieze situaţia.

Pe drumurile naţionale şi judeţene din Bistriţa-Năsăud au acţionat, în ultimele 12 ore, 47 de utilaje de deszăpezire care au împrăştiat 414 tone de materiale antiderapante.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a suplimentat numărul echipajelor de poliţişti care acţionează pentru monitorizarea traficului rutier, în tot judeţul, Bistriţa-Năsăud aflându-se sub avertizare cod galben de viscol şi ninsori până la ora 16.00.

“În Pasul Tihuţa, echipaje formate din poliţişti de la Serviciul Rutier, din cadrul posturilor de poliţiei şi Secţiei 2 Poliţie Rurală Prundu Bârgăului se află în zonă pentru prevenirea evenimentelor rutiere. Totodată, pentru evitarea blocajelor, poliţiştii rutieri efectuează controale în trafic, pentru ca toate autovehiculele care urcă să fie echipate corespunzător”, a mai spus Ionela Gherghel.

UPDATE 12.40 Porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud şi Midia au fost închise, duminică, din cauza vântului puternic, potrivit IGPR.

Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a transmis că manevrele pentru transportul fluvial în Porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud şi Midia sunt, pentru moment, suspendate, din cauza vântului puternic.

Constanţa se află, duminică, sub atenţionare cod galben de vânt până la ora 16. Potrivit meteorologilor, vântul va avea intensificări cu viteze de 55 - 60 de kilometir pe oră şi temporar poate atinge 70 de kilometri pe oră.

10.00

"În această perioadă Ministerul Afacerilor Interne acţionează zilnic cu 9.800 de poliţişti, dintre care 1.500 de la rutieră, 5.200 de pompieri, 7.000 de jandarmi, 3800 poliţişti de frontieră. Tot în această perioadă, pentru urgenţele medicale, piloţii Inspectoratului General de Aviaţie sunt pregătiţi să intervină zilnic cu 8 elicoptere, in condiţiile în care starea vremii o va permite. Efectivele poliţiei rutiere vor acorda o atenţie sporită drumurilor intens circulate, în special a celor care fac legătura între diverse regiuni ale ţării şi zonele montane. Misiunea lor este fluidizarea traficului dar atunci când situaţia o va impune, în colaborare cu administratorul drumului, poliţia rutieră va bloca accesul pe arterele rutiere care riscă să devină impracticabile şi va oferi şoferilor rute alternative", informează ministerul.

Potrivit sursei citate, în cadrul şedinţei a fost făcută o evaluare asupra stocurilor de material antiderapant şi a utilajelor de deszăpezire existente la nivelul fiecărui judeţ.

Sâmbătă, premierul Mihai Tudose a avut o discuţie cu ministrul Carmen Dan, pentru a verifica gradul de pregătire al autorităţilor, în condiţiile avertizărilor de vreme rea.

Peste 2.500 de familii din Mureş, fără energie electrică din cauza viscolului şi a zăpezii

Peste 2.500 de familii din judeţul Mureş au rămas, duminică dimineaţa, fără energie electrică după ce mai mulţi copaci s-au prăbuşit pe liniile de tensiune din cauza zăpezii şi a viscolului, mai multe echipaje ale distribuitorului de energie fiind pe teren pentru remedierea defecţiunilor.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, fără curent electric, duminică dimineaţa, sunt 2.596 de gospodării, din localităţile Cris, Stejereni, Iod, Răstoliţa, Lunca Bradului, Gudea, Stânceni, Mestera, Ciubotani. Acestea se află în zone de munte, unde, în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, a nins şi a viscolit zăpada.

Potrivit prefectului de Mureş, Lucian Goga, avariile s-au produs după ce mai mulţi copaci, îmbibaţi cu apă şi sub greutatea zăpezii şi a vântului au căzut pe liniile electrice.

La ora transmiterii acestei ştiri, nu există drumuri blocate din cauza zăpezii.

Judeţul Mureş se află sub avertizare cod galben de vânt, ninsori şi strat consistent de zăpadă.

MAE a emis atenţionare de călătorie pentru Bulgaria din cauza vremii

Ministerul Afacerilor Externe a emis duminică o atenţionare de călătorie pentru 16 regiuni din ţara vecină, Bulgaria, în contextul în care Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie local a emis o avertizare cod galben de vânt puternic.

Ministerul Afacerilor Externe informează românii care doresc să călătorească în Bulgaria că Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie local a emis, pentru data de 10 decembrie, un cod galben de atenţionare pentru vânt puternic, care va înregistra valori medii de 14-17m/s, cu viteza la rafale de până la 24 m/s.

Avertizarea este valabilă pentru 16 regiuni: Vidin, Montana, Vratsa, Pleven, Veliko Târnovo, Ruse, Razgrad, Tărgovişte, Silistra, Şumen, Dobrici, Varna, Sliven, Stara Zagora, Plovdiv, Pazardjik.

Sursa citată recomandă şoferilor români care tranzitează Bulgaria să conducă preventiv, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnele organelor de control aflate la faţa locului.

Se pot obţine informaţii despre starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, informaţii despre starea actuală a drumurilor de pe aplicaţia gratuită LIMA (n.a.- doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi non-stop de la numărul de telefon 070013020.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Bulgaria: +359879440758.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici