Bucureştenii ar putea plăti în 2010 impozite şi taxe locale mai mari în medie cu 15%

Bucureştenii ar putea plăti în 2010 impozite şi taxe locale mai mari în medie cu 15 la sută, pentru clădiri urmând să crească, în funcţie de zonă şi materialul din care sunt construite, cu procente de până la 15,49, potrivit unui proiect al municipalităţii.

28 afișări
Imaginea articolului Bucureştenii ar putea plăti în 2010 impozite şi taxe locale mai mari în medie cu 15%

Bucureştenii ar putea plăti în 2010 impozite şi taxe locale mai mari în medie cu 15% (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Primăria Capitalei a supus dezbaterii publice un proiect privind impozitele şi taxele locale ce vor fi plătite de bucureşteni în 2010, care pune în practică Hotărârea Guvernului 956/2009.

Impozitul pe clădiri şi terenuri este diferenţiat în Bucureşti, în funcţie de zona în care este amplasată construcţia sau terenul, vechimea sau materialele din care este construit imobilul.

Reprezentanţii municipalităţii au precizat că media cu care impozitele şi taxele locale vor creşte în 2010 este de 15 la sută, în cazul clădirilor fiind vorba de procente de până la 15,49.

Astfel, dacă în 2009, pentru o garsonieră situată în zona centrală a Capitalei proprietarul a plătit 81 de lei, în 2010 ar urma să plătească 93 de lei.

Şi în cazul apartamentelor cu patru camere, creşterile sunt de peste 10 la sută. Astfel, bucureştenii care deţin apartamente de patru camere în zonă centrală a Capitalei ar urma să plătească în 2010 un impozit de 260 de lei, faţă de 230 în 2009.

În cazul terenurilor aflate în intravilan, impozitele vor creşte cu procente între 8 şi 14, în funcţie de zonă. Potrivit proiectului, pentru terenurile situate în zona periferică a Capitalei, impozitul va creşte cu opt procente, în timp ce pentru cele din centrul Bucureştiului, dar şi din apropierea arterelor principale, impozitul ar urma să crească cu 14 procente.

Şi impozitele auto vor fi majorate cu procente cuprinse între 14 şi 20, cele mai mari creşteri fiind pentru autoturismele cu tracţiune mecanică, dar şi pentru autovehiculele de până în 12 tone.

Reprezentanţii municipalităţii au precizat că majorarea taxelor şi impozitelor a fost făcută având la bază Hotărârea Guvernului 956/2009, iar acolo unde au existat limite maxime şi minime de majorare, au fost luat limitele maxime.

Înaintea elaborării proiectului de hotărâre, reprezentanţii Direcţiei Economice a Primăriei Capitalei au purtat discuţii cu direcţiile de impozite şi taxe locale din consiliile locale ale celor şase sectoare ale Bucureştiului.

Potrivit proiectului de hotărâre, câteva taxe rămân neschimbate, la acest capitol fiind inclusă şi taxa pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare în cazul societăţilor de alimentaţie publice, dar şi cea pentru autovehiculelor destinate transporturilor de mărfuri pe teritoriul Bucureştiului.

Prin proiectul de hotărâre au fost majorate şi amenzile aplicate pentru declararea cu întârziere sau nedeclararea dobândirii unei proprietăţi. Astfel, amenda pentru declararea cu întârziere a dobândirii unei proprietăţi este cuprinsă între 60 şi 240 de lei, iar pentru nedeclarare, între 240 şi 600 de lei.

O altă taxă care a suferit o majorare importantă este cea privind spectacolele, unde creşterile sunt cuprinse între 50 şi 100% pentru fiecare metru pătrat închiriat. Reprezentanţii Primăriei Capitalei au precizat că este vorba de spaţiile închise, altele decât locurile publice, unde taxa de închiriere pentru diferite evenimente a rămas aceeaşi.

Bucureştenii care vor achita integral impozitele şi taxele până la data de 31 martie 2010 vor beneficia de o bonificaţie de şapte la sută.

Proiectul a fost postat pe site-ul municipalităţii şi va fi în dezbatere publică până în 22 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici