Bucureştenii vor putea plăti parcarea prin SMS. Află cât va costa

Bucureştenii care parchează pe cele o sută de locuri amenajate în Piaţa George Enescu din Capitală pot plăti taxa prin sms la un număr scurt, format din patru cifre, la care trimit numărul de înmatriculare al maşinii, preţul pentru o oră de parcare rămânând 1,5 lei.

760 afișări
Imaginea articolului Bucureştenii vor putea plăti parcarea prin SMS. Află cât va costa

Bucureştenii vor putea plăti parcarea prin SMS. Află cât va costa (Imagine: Shutterstock)

Proiectul este implementat pentru început, timp de trei luni, la parcarea din Piaţa George Enescu, cu o capacitate de o sută de locuri, urmând ca, în funcţie de rezultatele obţinute, să fie extins şi în celelalte parcări publice administrate de Primăria Capitalei, se arată într-un comunicat de marţi al municipalităţii.

Astfel, cu un sms la un număr scurt, format din patru cifre (de exemplu 7577), se poate plăti parcarea pentru o oră sau o zi trimiţând doar numărul de înmatriculare al maşinii. Înainte cu cinci minute de expirarea timpului de parcare, şoferul va primi un mesaj prin care este avertizat că îi expiră ora de parcare. Printr-un nou sms cu numărul de înmatriculare al maşinii poate fi prelungit timpul de parcare. Mesajele de confirmare îi apar solicitantului în format sms în maximum trei secunde de la comandă.

Validarea parcării se face doar în intervalul de funcţionare a parcării, de exemplu de luni până vineri între orele 8.00 şi 17.00, sau sâmbătă între 8.00 şi 14.00. În cazul în care solicitantul trimite un sms în afara orelor de program, va primi un mesaj cu un cod pe care îl va putea activa oricând va dori pentru a plăti un loc de parcare în intervalul orar permis.

Dacă solicitantul trimite un sms incorect, care nu conţine toate datele numărului de înmatriculare al maşinii, va primi un mesaj în care i se comunică greşeala.

Controlorii care vor verifica clienţii din parcările cu plată prin sms vor avea la dispoziţie terminale GMS de forma PDA/Smart Phone echipate cu o cartelă SIM de date. Astfel, controlorul va introduce numărul de înmatriculare al maşinii, iar terminalul îi va spune dacă în bază de date există o plată efectuată pentru acest număr. Datele transmise de utilizatorul acestui serviciu îi sunt accesibile agentului constatator din teren în cinci secunde de la transmiterea mesajului.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a participat, marţi, la lansarea proiectului pilot de plată a parcării prin SMS. Edilul a arătat că până la demararea proiectului Administraţia Străzilor Bucureşti va lua toate măsurile pentru ca bucureştenii să fie informaţi cu privire la modul de funcţionare a noului sistem de plată a parcării prin sms.

"Este un proiect-pilot şi vom încerca să-l adaptăm în funcţie de cerinţele oraşului şi ale bucureştenilor. Pentru moment nu-l vom putea implementa în toate parcările publice, dar vom începe cu partea centrală şi vom decide apoi dacă-l vom extinde. Pentru început, în parcarea din Piaţa George Enescu va exista această modalitate de plată prin sms, însă până la definitivarea proiectului vom păstra şi vechea modalitate de plată. Până atunci, Administraţia Străzilor va lua toate măsurile pentru ca bucureştenii să dispună de informaţiile de care au nevoie pentru a se obişnui cu noua modalitate de plată. În orice caz, cel mai mare câştig al acestui sistem este acela că încercăm să limităm pe cât posibil fenomenul prin care «parcagiii ilegali» încasează bani de la cetăţeni în parcarile publice", a spus primarul Sorin Oprescu.

Directorul Administraţiei Străzilor Bucureşti, Alina Roman, a explicat modul de funcţionare a sistemului, arătând că acesta va fi funcţional începând cu ianuarie 2012. Totodată, Alina Roman a menţionat că taxa de parcare pe oră va rămâne aceeaşi, 1,5 lei pe oră, la care se vor adăuga comisioanele percepute de operatorii de telefonie mobilă.

În urma organizării licitaţiei, la care pot participa toţi operatorii de telefonie mobilă, vor fi alese cele mai mici comisioane.

"Dorim să oferim o alternativa la acest sistem de parcare, respectiv la modalitatea de plată a tichetelor de parcare. Dacă până acum exista un sistem tradiţional de plată, de acum înainte dorim să oferim şi sistemul de plată prin intermediul sms-ului. Prin urmare, orice cetăţean care are un telefon mobil poate să dea un sms la unul dintre operatorii de telefonie mobilă şi în felul acesta va fi taxat cu contravaloarea taxei de parcare", a explicat Alina Roman.

Acest sistem de plată a parcării a fost deja implementat cu succes în marile capitale europene, dar şi în România, la Târgul Mureş, Bistriţa-Năsăud, Timişoara, Oradea şi Satul Mare.

Administraţia Străzilor Bucureşti administrează parcările în baza articolului 5 din HCGMB nr. 288/2010 privind Regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi a articolului 7, care îi permite să amenajeze, construiască şi exploateze parcajele de utilitate publică din Bucureşti, a precizat municipalitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici