Budăi, despre reforma pensiilor: Creşte treptat vârsta de pensionare până la 65 de ani pentru toţi românii / Raportarea de contributivitate va fi la întreaga perioadă

Vârsta de pensionare va creşte treptat până la vârsta de 65 de ani, iar raportarea de contributivitate va fi la întreaga perioadă, potrivit unor criterii agreate cu Comisia Europeană, anunţă luni ministrul Muncii, Marius Budăi.

10379 afișări
Imaginea articolului Budăi, despre reforma pensiilor: Creşte treptat vârsta de pensionare până la 65 de ani pentru toţi românii / Raportarea de contributivitate va fi la întreaga perioadă

Budăi, despre reforma pensiilor: Creşte treptat vârsta de pensionare până la 65 de ani

„Am prezentat celor doi lideri, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, concluziile în urma discuţiilor avute la Comisia Europeană pe ceea ce se întâmplă cu pensiile din sistemul public şi cu indemnizaţiile şi pensiile stabilite în baza unor legi speciale. Raportul Băncii Mondiale, după amendamentele trecute de Senat au avut parte de un studiu de impact. Sunt multe lucruri rezolvate deja. După cum ştiţi, reajustarea procentului bazei de calcul, plafonarea veniturilor astfel încât să nu depăşească nicio pensie salariul, eliminarea perioadelor asimilate şi supraimpozitarea sunt elemente care au fost apreciate”, spune Marius Budăi.

Ministrul Muncii precizează că au fost stabilite câteva criterii pentru a îndeplini jalonul şi pentru a nu pune în pericol implementarea PNRR

„Aceste lucruri sunt agreate cu Comisia Europeană. Acele principii şi criterii sunt creşterea treptată a vârstei de pensionare în conformitate cu sistemul public de pensii până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent şi vor avea o vârstă de pensionare până la 65 de ani. De asemenea, drepturile de pensii vor fi calculate prin creşterea treptată a perioadei de contribuţii, iar raportarea va fi la întreaga perioadă. Un alt principiu e creşterea treptată a vechimii necesare în specialitate”, adaugă Budăi.

El menţionează că o decizie politică va fi luată joi, iar criteriile vor fi depuse ca amendamente la proiectul de lege care se află la Camera Deputaţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici