Buget de 1,1 miliarde de euro pentru Primăria Capitalei. Începe construcţia unui spital metropolitan ultramodern

Gabriela Firea a anunţat, joi, cum se împarte bugetul de 1,1 miliarde de euro al Capitalei, edilul precizând că s-au alocat sumele necesare realizării studiilor de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, în valoare de 300 de milioane de euro.

1659 afișări
Imaginea articolului Buget de 1,1 miliarde de euro pentru Primăria Capitalei. Începe construcţia unui spital metropolitan ultramodern

Buget de 1,1 miliarde de euro pentru Primăria Capitalei. Începe construcţia unui spital metropolitan ultramodern (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto)

"Am prevăzut sumele necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2000 de paturi, investiţie care se va situa în jurul valorii de 300 milioane de euro. Avantajul unui spital construit de la zero este că toate circuitele medicale pot fi configurate cu respectarea strictă a normelor legale, ceea ce atrage după sine o calitate ridicată a actului medical. Vreau să vă spun că avem secţii în spitalele actuale ale municipalităii care sunt ft aglomerate şi este nevoie de construirea unui spital metropolitan ultramodern îndeosebi pentru următoarele specialităţi şi secţii: oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală mari arşi", a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Edilul a anunţat că bugetul total alocat asistenţei medicale în unităţile municipalităţii este de 95 milioane euro, din care 83 milioane de euro de la bugetul local, iar diferenţa din transferuri de la ministerul Sănătăţii pentru plata salariilor personalului din cabinetele medicale şcolare. Aproape 16 milioane de euro sunt alocaţi dotării celor 19 spitale din Capitală din subordinea municipalităţii. Primăria a prevăzut 57 de euro din buget pentru investiţii, 24 de milioane euro fiind destinate spitalelor Gomoiu şi Foişor.

În ceea ce priveşte locuinţele sociale pentru tineri, au fost identificate până în prezent 11 potenţiale amplasamente, în toate cele 6 sectoare ale Capitalei, care ar cuprinde în jur de 12.000 de unităţi locative. "În prezent, se află în derulare proceduri de analiză cost-beneficiu, iar în bugetul pe 2017 al Direcţiei de Investiţii au fost prinse sumele necesare pentru întocmirea studiilor de fezabilitate şi a documentaţiilor de urbanism", a precizat edilul Capitalei.

"Am prins în bugetul pe anul acesta 1,3 milioane de euro reprezentând finanţarea studiilor de fezabilitate pentru modernizarea unui număr de 42 de unităţi de învăţământ (şcoli, grădiniţe, afterschool, licee), inclusiv pentru extinderea unui număr de 14 unităţi de învăţământ foarte aglomerate, obiectivul fiind ca în cel mai scurt timp să nu se mai înveţe în trei schimburi în nicio şcoală din Bucureşti", a anunţat Firea.

5,7 milioane de euro vor fi bani destinaţi pentru expertize şi dotări în vederea obţinerii autorizaţiilor ISU pentru cele 47 de şcoli prinse în proiectul derulat cu BEI care încă nu au aceste autorizări.

"La RATB au fost prevăzuţi 121 milioane de euro reprezentând subvenţia pentru diferenţa de preţ la transportul de călători şi 11 milioane de euro pentru investiţii. La aceste sume se adaugă 7 milioane de euro alocaţi Direcţiei de Transporturi a Primăriei pentru achiziţia de mijloace noi de transport în cadrul programului aprobat, în valoare de 492 milioane de euro care cuprinde 400 autobuze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie", a declarat edilul Capitalei.

Pentru RADET au fost alocate 125 milioane de euro, din care 106 milioane euroreprezintă subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei, iar 19 milioane de euro investiţii.

În ceea ce priveşte lucrări de infrastructură din categoria poduri, pasaje şi parcări au fost alocate aproximativ 80 milioane euro. Astfel, pentru continuarea lucrărilor la Penetraţia Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti-Piteşti au fost alocate 37 milioane de euro iar pentru finalizarea lucrărilor pe şos. Pantelimon – reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai, 15,4 milioane de euro. De asemenea, au fost alocaţi bani pentru continuarea lucrărilor la penetraţia Prelungirea Ghencea – Domneşti, străpungerea Buzeşti – Berzei – Uranus şi Piaţa Eroii Revoluţiei.

"Au fost alocate 11 milioane de euro pentru demararea lucrărilor (proiectare şi execuţie) pentru 3.100 de locuri de parcare dispuse în parcări subterane precum şi în Park&Ride Cora Pantelimon", a mai anunţat edilul.

Parcări subterane vor fi la Piaţa Constituţiei (988 locuri auto şi 36 moto) şi Săla Palatului, „Nord” şi „Sud”, cu 552+82 locuri, respectiv 523+32 locuri (auto+moto).

În privinţa pistelor de bicicletă, Firea a anunţat că există aprobaţi indicatorii economici în valoare totală de 73 milioane de euro, din care anul acesta au fost alocate 2 milioane de euro, proiectul fiind eligibil pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile din partea UE.

"Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic au fost alocaţi 5,8 milioane de euro, care vor fi folosiţi pentru lucrări la 36 de imobile, dar şi pentru proiectare sau expertize tehnice în cazul unor alte imobile de pe listă. De menţionat faptul că în ultimii 3 ani (2014 -2016) au fost cheltuiţi de la bugetul municipal doar 1,5 milioane de euro pentru lucrări de consolidare", a spus Firea.

Pentru operaţiuni de eco-igienizare este prevăzută suma de 7 milioane de euro, iar pentru cele 11 parcuri din Bucureşti au fost prevăzute în buget 27 milioane de euro, din care va fi asigurată finanţarea pentru: reparaţii pentru malurile lacului Herăstrău, reparaţia sistemului de irigaţii din Parcul Carol, reparaţii la podul din Parcul Tineretului, reparaţii la locurile de joacă şi aparatele de fitnesas în aer liber din toate parcurile

53 de milioane de euro au fost alocate pentru toate cele 15 teatre bucureştene, fiind o creştere comparativ cu 2016. În ce priveşte instituţile subordonate cu activitate în zona culturală, pentru ARCUB este prevăzută în buget suma de 15,5 milioane euro, iar pentru Creart, 12,5 milioane euro.

Pentru programele destinate tinerilor au fost alocate 21,7 milioane de euro, 11,4 milioane euro pentru Proedus şi 10,3 milioane euro pentru Centrul de servicii comunitare integrate pentru tineri.

"Primaria Capitalei are in derulare imprumuturi contractate, iar la sfârşitul anului 2016 serviciul datoriei este de aproximativ 816 milioane euro (dobânzi, comisioane, rate), cu maturitate până în în anul 2035, din care vom plati în 2017 aproximativ 47 milioane euro, iar în 2018 – 163 milioane euro", a adăugat Firea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici