Bugetul ANI, respins de comisiile juridice ale Parlamentului

Comisiile juridice ale Parlamentului au dat, luni, un aviz negativ la proiectul de buget al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru anul 2012, voturile "împotrivă" aparţinând parlamentarilor USL, cărora li s-a alăturat şi deputatul UDMR Mate Andras Levente.

94 afișări
Imaginea articolului Bugetul ANI, respins de comisiile juridice ale Parlamentului

Bugetul ANI, respins de comisiile juridice ale Parlamentului (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Preşedintele de şedinţă, deputatul PDL Daniel Buda, a anunţat că bugetul ANI a primit aviz negativ cu "majoritate de voturi împotrivă" şi doar cinci voturi "pentru".

Anterior, deputatul Mate Andras Levente a cerut verificarea cvorumului de lucru, după ce la votul la amendamentele sale numărul de voturi înregistrate fusese mai mic decât numărul de voturi necesare cvorumului, respectiv 23.

El a propus mai multe amendamente, care nu au fost însuşite de majoritatea parlamentarilor jurişti. Unul dintre aceste amendamente propunea ca ANI să poată utiliza doar 5% din totalul bugetului alocat pentru anul 2012, "până la recuperarea irevocabilă a sumelor stabilite prin raportul Curţii de Conturi".

Propunerea făcută de parlamentarul Uniunii, susţinută prin vot de parlamentari ai USL, precum şi de senatorul UDMR Cseke Attila, a fost criticată atât de preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă (PSD), cât şi de cel al Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor, Daniel Buda (PDL).

Greblă a apreciat că amedamentul făcut de deputatul UDMR nu poate fi acceptat, deoarece acesta ar însemna blocarea activităţii acestei instituţii.

El a arătat că, deşi solicitarea lui Mate este îndreptăţită, nu se poate concretiza într-o modificare la proiectul de buget deoarece în acest caz se poate ca o mare parte din aceste sume să nu poată fi recuperate într-un an.

În cadrul şedinţei, secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a spus că un astfel de amendament nu poate fi inclus în proiectul de buget al acestei instituţii.

"Acest aspect a fost dezbătut anul trecut şi Comisarul pe justiţie a ridicat probleme privind bugetul ani şi raportul din 2011. Noi am urmat toate procedurile legale. Curtea de Conturi, dacă avea unele probleme, putea să se adreseze altor instituţii, ceea ce nu s-a făcut. Se referă la 2008. Sunt aspecte ce ţin de raportul public al Curţii de Conturi privind toate instituţiile statului, nu numai ANI", a spus Georgescu.

Bugetul pentru ANI în anul 2012 este de 20.610.000 lei, semnificativ mai mare faţă de execuţia preliminată pe 2011, de 13.724.000 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici