Bunea Stancu, condamnat la închisoare în dosarul Mită la PSD, urmărit penal de DNA într-un nou dosar

Fostul şef al Consiliului Judeţean Brăila Gheorghe Bunea Stancu, condamnat în dosarul Mită la PSD, este urmărit penal într-un nou dosar privind finanţarea ilegală de la bugetul CJ a unor cluburi sportive, el obţinând astfel foloase patrimoniale de 7,4 milioane lei pentru o firmă la care e acţionar.

Imaginea articolului Bunea Stancu, condamnat la închisoare în dosarul Mită la PSD, urmărit penal de DNA într-un nou dosar

Bunea Stancu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Procurorii DNA Galaţi au dispus punerea în mişcare a urmăririi penale faţă de Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila la data comiterii faptelor, în prezent aflat în detenţie într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul şi conflict de interese în formă continuată.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în perioada 28 martie 2006 - 08 martie 2012, Gheorghe Bunea Stancu a făcut mai multe demersuri şi a luat decizii prin care două persoane juridice - SC Club Fotbal Brăila SA şi Asociaţia Handbal Club ”Dunărea” - au obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 7.492.360 lei de la bugetul Consiliului Judeţean Brăila.

"Demersurile, constând în întocmirea expunerilor de motive, susţinerea acestora şi adoptarea hotărârilor, precum şi a contractelor de asociere dintre cele două cluburi sportive şi Consiliul Judeţean Brăila, au fost făcute în condiţiile în care Gheorghe Bunea Stancu cunoştea că se află în incompatibilitate. În plus, finanţarea celor două persoane juridice a fost aprobată cu nerespectarea prevederilor legale, respectiv, fără a exista angajamente legale, respectiv hotărâri ale CJ Brăila de aprobare expresă a sumelor încasate de cele două cluburi", se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii DNA mai precizează că la foloasele obţinute de cele două societăţi în valoare totală de 7.492.360 lei (respectiv 2.300.00 lei pentru SC Fotbal Club ”Dunărea” Brăila şi suma de 5.192.360 lei pentru Asociaţia Handbal Club ”Dunărea” Brăila) se adaugă darea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de cinci ani, a unui autoturism aparţinând Consiliului Judeţean Brăila.

Aceste lucruri s-au întâmplat în condiţiile în care, arată DNA, SC Bursagrirom SA Brăila, la care Gheorghe Bunea Stancu este acţionar majoritar, are o participare indirectă la capitalul SC Concivia SA Brăila, societate care, la rândul său, are calitatea de acţionar majoritar la SC Fotbal Club ”Dunărea” Brăila şi membru fondator la Asociaţia Handbal Club ”Dunărea” Brăila, fiind deci persoană afiliată la acestea.

Totodată, potrivit DNA, din totalul sumei de 7.492.360 lei încasată de cele două cluburi sportive, suma de 247.122,56 lei (fără TVA) reprezintă cheltuielile determinate de serviciile de servire masă ce au fost virate la SC Istru SA Brăila, firmă la care SC Bursagrirom SA Brăila este acţionar majoritar, iar fiul lui Gheorghe Bunea Stancu este preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Din prestarea serviciilor de alimentaţie publică către SC Clubul de Fotbal Brăila SA şi Handbal Club «Dunărea» Brăila în perioada 2008 - 2011, SC Istru SA Brăila a realizat un profit net estimat de 61.686,76 lei, se precizează în comunicatul DNA.

"Aşadar, Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de preşedinte al CJ Brăila, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin mai multe acte materiale, în perioada 28 martie 2006 - 08 martie 2012, a îndeplinit mai multe acte şi a luat decizii prin care a obţinut în mod indirect prin intermediul SC Fotbal Club S.A. Brăila şi al Asociaţiei Handbal Club «Dunărea» Brăila foloase patrimoniale în valoare totală de 7.492.360 lei pentru SC Bursagrirom SA Brăila (la care este acţionar majoritar) şi în mod direct foloase nepatrimoniale, constând în capital electoral", se mai arată în comunicatul DNA.

La începutul lunii aprilie, Gheorghe Bunea Stancu a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar Ioan Niculae, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Barac, la doi ani şi jumătate, cu executare, în dosarul Mită la PSD, printr-o decizie definitivă dată de Curtea de Apel Bucureşti.

Gheorghe Bunea Stancu este încarcerat la Penitenciarul Galaţi.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

În octombrie 2014, Gheorghe Bunea Stancu, un vicepreşedinte al CJ Brăila, Florin Mija, şi 11 funcţionari au fost trimişi în judecată pentru că ar fi favorizat trei firme la licitaţii privind atribuirea unor contracte de lucrări de asfaltare, prejudiciul fiind de aproape trei milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici