Călin Nistor recunoaşte că multe rechizitorii DNA au fost infirmate: Nu se susţineau în instanţă

Şeful DNA, Călin Nistor, a declarat că mai multe rechizitorii ale procurorilor Direcţiei au fost infirmate de către superiorii ierarhici, deoarece, în opinia lor, nu se susţineau în instanţă. Nistor a recunoscut şi faptul că instanţele au înlăturat probe din dosare din cauza încălcărilor normelor.

1634 afișări
Imaginea articolului Călin Nistor recunoaşte că multe rechizitorii DNA au fost infirmate: Nu se susţineau în instanţă

Călin Nistor recunoaşte că multe rechizitorii DNA au fost infirmate: Nu se susţineau în instanţă

„Câteva zeci de inculpaţi. Nu am făcut o statistică - câte sunt infirmate (dosare, n.r.). Nu chiar zeci, dar destule, oricum, era un număr destul de important de inculpaţi. În opinia procurorului ierarhic superior, nu se susţineau în instanţă. În aceste condiţii, a dispus infirmarea acestuia (rechizitoriului, n.r.). Tocmai asta am cerut procurorilor ierarhic superiori, care sunt şefii de secţie în cele mai multe situaţii, când verifică rechizitoriul, să asigure un control efectiv al actelor de urmărire penală şi riguros, pentru ca surprizele în instanţă să fie cât mai mici", a declarat şeful DNA, Călin Nistor, la EuropaFM.

Potrivit şefului DNA, şi instanţele au înlăturat probe din dosarele procurorilor anticorupţie: „Acolo unde probele au fost obţinute nelegal, în opinia instanţei, au fost înlăturate acele probe. Sunt mai multe încălcări ale normelor procedurale, nu o să iau fiecare caz în parte să-l discut, pentru că e o discuţie specifică", a mai spus Nistor.

Declaraţiile vin în contextul în care Călin Nistor a anunţat joi că a informat-o pe Viorica Dăncilă şi pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre faptul că Direcţia rămâne fără doi şefi de secţie începând cu 20 martie după ce a intrat în vigoare OUG 7 şi le-a abrogarea actului normativ.

Potrivit lui Nistor, multe dosare ar fi blocate din această cauză deoarece şefii de secţie verifică rechizitoriile.

Procurorii CSM au respins, la şedinţa de joi, plângerile DNA faţă de hotărârile Secţiei de încetare a delegării pentru doi şefi de secţie din cadrul Direcţiei. Delegările au incetat deoarece OUG le interzice in cazul funcţiilor numite de preşedinte.

Cei doi şefi de secţie sunt Mădălina Scarlat - procuror-şef al Secţiei judiciare penale şi Dănuţ Volintiru - procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici