Căminul pentru persoane vârstnice, construit la standarde de lux, inaugurat la Sibiu - GALERIE FOTO

Zeci de persoane au participat, sâmbătă, la inaugurarea căminului pentru persoane vârstice „Seniorenresidenz Maria Theresia”, construit la standarde de lux în Şura Mică, judeţul Sibiu. Printre invitaţii la inaugurare au fost şi noii locatari ai centrului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2677 afișări
Imaginea articolului Căminul pentru persoane vârstnice, construit la standarde de lux, inaugurat la Sibiu - GALERIE FOTO

Căminul pentru persoane vârstnice, construit la standarde de lux, inaugurat la Sibiu

Căminul pentru vârstnici cu îngrijiri de tip hotelier şi îngrijire medicală „Seniorenresidenz Maria Theresia” este deja ocupat în proporţie de peste 25 la sută, primul locatar „de lux” fiind academicianul George Litarczek, cel care a adus anestezia în România, în anii `50 şi care le-a fost profesor medicilor Nicolae Bârsan şi Eric Schelker, proprietarii Centrului.

„Am aproape 93 de ani. Locuiesc în această splendidă instituţie din data de 14 august. Am o experienţă aici pentru a putea aprecia în mod critic şi obiectiv performanţele acestei instituţii. Casă splendidă. Masă... avem nişte bucătărese excelente, cu care putem şi discuta ce dorim. Practic, e un dialog gastronomic, ceea ce nu des găseşti. Ce vreau să vă spun este că aici puteţi să aduceţi cu cea mai mare încredere bătrânii dumneavoastră. Sunt în companie bună, sunt bine îngrijiţi 24 de ore din 24, e personal medical instruit şi practic, graţie lor, pot eu să vă vorbesc acum”, a spus George Litarczek.

Nicolae Bârsan, unul dintre cei care au investit în căminul „Seniorenresidenz Maria Theresia” din Şura Mică spune că ideea de a deschide acest centru a venit în urma discuţiei cu medicul Erik Schelker, stabilit în Germania, cu care a fost coleg de facultate în România. Cei doi şi-au dorit ca vârstnicilor rămaşi în ţară să li se ofere şansa de a trăi demn ultimii ani din viaţă.

„Visul nostru de ieri a devenit realitatea de astăzi şi de mâine. Totul a fost un vis, discutat între prieteni, familia dr. Schelker împreună cu mine şi cu soţia mea. Discutam despre demnitatea de multe ori ştirbită a persoanelor de vârsta a treia, aflate în aşezăminte de îngrijire şi ceea ce s-ar putea face pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. Am pornit acest proiect în urmă cu doi ani: construirea şi dotarea unui loc în care oamenii mai în vârstă să găsească un adevărat cămin, o casă a lor. A fost şi este o provocare imensă, pentru că acesta este un loc special, unde nu se oferă doar mâncare de calitate, cei de aici au îngrijire spirituală şi psihică adecvată, dar şi recreere. Fac schimb de idei, opinii, sunt oameni aici care privesc înapoi spre o viaţă uneori cu lipsuri, dar şi reuşite remarcabile. Credem că aceşti oameni încă ne pot învăţa multe lucruri. Experienţa lor de viaţă merită povestită şi ascultată. Ne dorim ca aici să îşi regăsească bucuria şi pofta de viaţă”, a spus Nicolae Bârsan, medic român, stabilit în Austria, unul dintre investitorii de la Şura Mică.

Camerele căminului „Seniorenresidenz Maria Theresia” sunt de categoria unui hotel de 4 sau 5 stele. Aici, locatarii au libertate de mişcare, clădirea fiind construită astfel încât oricine să poată ajunge dintr-un loc în altul, în ciuda problemelor de sănătate ori a handicapului.

Pe lângă camerele mari şi bine dotate, locatarii au parte de relaxare şi ergoterapie în grădina de 8.000 de metri pătraţi, iar în sala de mese, care este, de fapt, şi zona de relaxare în zilele friguroase sau ploioase, au la dispoziţie un pian.

În plus, Căminul „Seniorenresidenz Maria Theresia” are pistă pentru elicoptere, pentru cazul în care este nevoie de aterizarea unui elicopter SMURD, dar şi pentru cazurile când personalităţile cazate aici primesc vizite importante.

Cei care aleg „Seniorenresidenz Maria Theresia” din Şura Mică plătesc lunar sume cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro, de persoană, în această suma fiind incluse toate beneficiile şi îngrijirea medicală.

La inaugurarea de sâmbătă au participat zeci de persoane, între care şi politicieni, medici, prieteni şi colegi atât ai investitorilor, cât şi ai locatarilor căminului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici