Camionagii şi taximetriştii din Italia sunt în grevă. Care sunt nemulţumirile şoferilor

Şoferii de taxi din Italia şi camionagii erau în grevă luni, la nivelul întregii ţări, pentru a denunţa liberalizarea sectorului taximetrelor de către Guvernul condus de Mario Monti şi pentru a protesta faţă de preţurile-record ale carburanţilor.

549 afișări
Imaginea articolului Camionagii şi taximetriştii din Italia sunt în grevă. Care sunt nemulţumirile şoferilor

Caminagii şi taximetriştii din Italia sunt în grevă. Care sunt nemulţumirile şoferilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În toate oraşele ţării, mişcarea taximetriştilor, care a început la ora 7.00 GMT (9.00, ora României), urma să se încheie la 21.00 GMT (23.00, ora României).

"Ei nu au înţeles ce avea să se întâmple, au trezit gigantul care doarme", a declarat secretarul naţional al sindicatului UGL-Taxi, Pietro Marinelli, avertizând cu privire la "furia" faţă de un Guvern "iresponsabil şi mincinos".

Şoferii în grevă erau reuniţi la Circus Maximus din Roma, în apropiere de Stadionul San Siro din Milano, iar în alte oraşe precum Torino manifestau în stradă. Mişcarea afecta inclusiv insula Capri, unde toţi taximetriştii erau în grevă.

Taximetriştii protestează faţă de decretul de liberalizare a economiei, adoptat vineri seara de Guvernul lui Mario Monti, care deschide concurenţei multe sectoare, inclusiv cel al taximetriei.

Măsura cea mai contestată de taximetrişti este decizia Guvernului de a conferi unei autorităţi independente puterea de a atribui noi licenţe, în timp ce în prezent autorităţile locale fac acest lucru.

Această mişcare naţională a taximetriştilor intervine după greve în mai multe oraşe, inclusiv Roma, care se desfăşoară de zece zile.

La rândul lor, farmaciştii vor să facă grevă la 1 februarie, dacă Parlamentul nu revine asupra decretului care vizează creşterea numărului de farmacii din ţară.

Avocaţii au proclamat şapte zile de grevă, dintre care primele vor fi la 23 şi 24 februarie. Unele organizaţii care regrupează benzinării au anunţat zece zile de grevă, la o dată care rămâne să fie stabilită.

De asemenea, camionagiii din Italia au intrat în grevă luni pentru a protesta faţă de preţurile-record ale carburanţilor, transporturile fiind perturbate puternic în toată ţara din cauza acestei mişcări.

Peste 60 de blocaje au fost înregistrate la nivelul punctelor de taxare autorutiere din sudul până în nordul ţării, ceea ce a provocat cozi pe câţiva kilometri.

Inspiraţi de o mişcare care a paralizat Sicilia săptămâna trecută, camionagiii au decis luni să extindă protestul la nivelul întregii ţări.

Această grevă a fost proclamată de sindicatul Trasportounito până vineri.

"Participarea importantă la încetarea lucrului la nivel naţional, superioară tuturor aşteptărilor, demonstrează gravitatea crizei în curs", adeclarat Maurizio Longo, secretar general al Trasportounito.

"Nemulţumirea este reală şi tangibilă pentru întreprinderile şi familiile transportatorilor rutieri, care se luptă pentru supravieţuire", a adăugat el.

Camionagiii cer o reducere a preţurilor carburanţilor - care în prezent sunt la niveluri-record, în jur de 1,7 euro pe litru, în special din cauza măririi taxelor decise în cadrul ultimului plan de rigoare adoptat în decembrie - dar şi o micşorare a taxelor autorutiere şi a asigurărilor.

Ministrul de Interne, Annamaria Cancellieri, a declarat că urmăreşte situaţia "cu o mare atenţie", Guvernul temându-se de "agregarea diferitelor forme de nemulţumire din alte categorii", în condiţiile în care în Sicilia camionagiii s-au aliat cu agricultorii şi pescarii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici