Câmpeanu: Pot să apară nereguli în restituirea CASS, pentru că recalcularea s-a făcut repede

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat luni că, deşi nu a primit încă reclamaţii privind valoarea pensiei după restituirea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) ce nu trebuiau reţinute, ar putea apărea nereguli din cauza faptului că recalcularea s-au făcut "foarte repede".

278 afișări
Imaginea articolului Câmpeanu: Pot să apară nereguli în restituirea CASS, pentru că recalcularea s-a făcut repede

Mariana Câmpeanu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafa Foto)

Câmpeanu a spus că speră ca recalcularea pensiilor în funcţie de restituirea CASS să se facă în mod corect, dar nu exclude posibilitatea aparţiei unor nereguli sau disfuncţionalităţi, deoarece întregul proces s-a făcut foarte repede.

Întrebată cum a reuşit să rezolve atât de repede problema recalculării CASS, având în vedere că fostul ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, anunţase că restituirea n-ar fi posibilă înainte de iunie, Mariana Câmpeanu a precizat că aceasta a fost prima sa contribuţie în actualul guvern şi s-a ocupat de acest lucru încă din prima zi când a ajuns la Ministerul Muncii.

"Eram pregătită. După cum ştiţi, am susţinut acest lucru şi în Parlament. Problema era de decizie politică, dar eu nu vreau să intru în dialog şi să vorbim de greaua moştenire", a spus Mariana Câmpeanu.

Ministrul Muncii a recunoscut totodată că, în prezent, nu sunt bani pentru restituirea în totalitate a CASS, dar a precizat că "o să fie".

Mariana Câmpeanu a mai spus că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind restituirea CASS va fi discutat în şedinţa de guvern de miercuri.

Returnarea sumelor oprite ilegal pensionarilor din contribuţii de asigurări sociale de sănătate se va face în tranşe, prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, care pierde peste 1,5 miliarde de lei, potrivit unui proiect de OUG iniţiat de Ministerul Muncii.

Documentul prevede că sumele reţinute de la data de 1 ianuarie 2011 până la data de 30 aprilie 2012, reprezentând diferenţa dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra întregului cuantum al pensiei şi pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra părţii din pensie care depăşeşte nivelul de 740 lei, se restituie în tranşe.

Astfel, pentru sumele reţinute în perioada ianuarie - martie 2011, restituirea se realizează în tranşe lunare egale în perioada iunie-august 2012, iar pentru sumele reţinute în perioada aprilie 2011 - aprilie 2012, restituirea se realizează până la data de 31 decembrie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici