Canabisul ar putea fi legalizat în România şi utilizat în scopuri medicinale, anunţă Teodorovici/ Primele reacţii ale clasei politice

Canabisul ar putea fi legalizat şi utilizat în scopuri medicinale, a anunţat miercuri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. El a mai spus că nu este momentul unei dezbateri pentru utilizarea canabisului în scop recreaţional.

2889 afișări
Imaginea articolului Canabisul ar putea fi legalizat în România şi utilizat în scopuri medicinale, anunţă Teodorovici/ Primele reacţii ale clasei politice

Teodorovici: Canabisul ar putea fi legalizat şi utilizat în scopuri medicinale

”Am discutat şi eu ieri cu doamna ministru Pintea şi am aflat că este o astfel de comisie care se întruneşte la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru a se analiza şi argumenta legalizarea utilizării canabisului în scopuri medicinale, adică pentru cei diagnosticaţi cel puţin în zona de cancer în fază terminală. Se ia în calcul legalizarea pentru a se utiliza în acest sens. Medical, este un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare şi utilizare în scopuri medicinale a canabisului”, a anunţat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

El a precizat că tema a fost dezbătută în cadrul unei comisii a Ministerului Sănătăţii.

”Nu ştiu dacă la Guvern (se lucrează la un proiect - n.r.), dar ieri a fost la Ministerul Sănătăţii la comisia de profil, înseamnă că asta este direcţia în care se merge. Este deja o practică europeană şi justificarea medicinală o are. Fiind în fază terminală pacienţii, probabil că este o cale de a diminua din suferinţa”, a mai spus Teodorovici.

De asemenea, el a mai spus că nu este momentul unei dezbateri pentru utilizarea canabisului în scop recreaţional.

”Sunt multe practici în alte state europene de mult legalizate care aduc avantaje şi au argumentele pentru care au fost făcute. Sunt avantaje şi dezavantaje. În România, oamenii văd multe dezvantaje pe mai multe subiecte, nu doar acesta. Dar deocamdată nu e momentul să ne pronunţăm”, a conchis ministrul de Finanţe.

Rădulescu: Canabisul e folosit în tratamente medicale în lume. E normal să fie utilizat şi la noi

Un deputat al PSD susţine ideea ministrului Teodorovici de legalizare a canabisului în scopuri medicinale: Canabisul e folosit în tratamente medicale în lume. E normal să fie utilizat şi la noi

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că este de acord cu legalizarea folosirii canabisului în scopuri medicinale, pentru bolnavii de cancer, precizând că ar fi un lucru normal, având în vedere că e utilizat în multe alte ţări din lume.

„Eu sunt de acord cu asta (legalizarea canabisului folosit în scopuri medicinale - n.r.). Eu am explicat-o deja, ca medic, şi trebuie să înţeleagă toată lumea, scopul medicinal este unul singur, în tratamentul cancerului. Canabisul este folosit în Israel şi în mai multe zone. Am impresia că deja sunt firme israeliene în România care au culturi de canabis pentru scopuri medicale, care iau avizele de la SRI, de la Ministerul Sănătăţii, sunt supravegheaţi ca să nu facă altceva cu ele, şi care îl folosesc pentru tratamentul cancerului. Nu în România se foloseşte. Ei fac aici pentru străinătate”, a afirmat Cătălin Rădulescu, miercuri, pentru MEDIAFAX.

Social-democratul a adăugat că trebuie supravegheată situaţia pentru a nu fi utilizat canabisul în alte scopuri decât cele medicinale.

„Dacă este procedură medicală folosită peste tot în lume, atunci trebuie să lăsăm să facă chestia asta. Sigur trebuie supravegheat să nu se folosească în alte scopuri, pentru oameni care se droghează. Dacă este în scop medical, atunci este normal să susţinem chestiunea aceasta. Cum să nu susţinem? Mai ales că noi suntem pe primul loc în Europa la cancer şi la bolile cardiologice. Canabisul se foloseşte în tratamentul medical al cancerului şi în alte maladii. Dacă acest canabis este folosit în tratamente medicale în lume, este normal să fie folosit şi la noi exact pentru acest scop şi nu pentru alte scopuri” a conchis deputatul PSD.

Deputat USR, despre legalizarea canabisului: Să vedem dacă merită costul social aferent

Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat miercuri în Parlament, referitor la anunţul făcut de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, conform căruia cannabisul ar putea fi legalizat, că este nevoie de o analiză mai profundă pentru a vedea dacă aceasta merită "costul social".

"Trebuie menţionat că lucrul acesta are şi un impact asupra sănătăţii publice, asupra valorilor sociale şi aici trebuie văzut o analiză mai aprofundată, să vedem dacă banii pe care îi aduce extra la buget o astfel de legalizare merită pentru costul social care va fi aferent ei", a declarat deputatul USR Cludiu Năsui.

Întrebat dacă crede că o astfel de iniţiativa va fi votată, în contextul în care urmează doi ani electorali, acesta a răspuns că "depinde şi cât de mare este criza bugetară”.

”Vor avea nişte alegeri de făcut, în care, cum a fost şi în anii anteriori, fie cresc taxele, fie o să scadă cheltuielile. Ei au ales de doi ani să crească taxele. Deci în momentul acesta, e posibil între a putea plăti pensii şi salarii, de exemplu şi a legaliza canabisul, să aleagă să legalizeze canabisul, dar zic ipotetic că nu avem un proiect în acest sens”, a adăugat Năsui.

Legat de faptul că iniţiativa propune folosirea în scopuri medicinale, acesta a declarat că, "chiar şi aşa poate fi taxată”.

”În Statele Unite, unde sunt foarte multe state care au legalizat sub formă medicinală cannabisul, foarte mulţi oameni îşi iau certificat medical că ar avea nevoie, doar ca să poată să-l obţină. Deci practic, ar fi un pas imens în direcţia dacă s-ar legaliza, chiar şi în forma pe care o discută domnul Teodorovici”, a afirmat deputatul USR.

Întrebat dacă s-ar putea merge mai departe cu legalizarea şi în scopuri recreaţionale, acesta a spus "acum depinde cât de acută este criza bugetară pentru că e uşor să dai foc la economie, e uşor să explodezi cheltuielile, e uşor să zici triplăm toate salariile, toată lumea îşi doreşte lucrul acesta, mai greu este să faci faţă la cheltuieli în momentul în care vine factura de plată şi dacă acest gen de idei sunt vehiculate în spaţiul public înseamnă că factura aceea îşi dau şi ei seama în cadrul finanţelor, că lucrurile riscă să iasă de sub control şi caută venituri noi".

Cannabisul ar putea fi legalizat şi utilizat în scopuri medicinale, a anunţat miercuri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. El a mai spus că nu este momentul unei dezbateri pentru utilizarea canabisului în scop recreaţional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici