Cancerul de piele, tratat în premieră

Medicii americani au reuşit în premieră să trateze cu succes un pacient atins de melanom, cea mai gravă formă de cancer de piele, cu ajutorul unor celule clonate din sistemul imunitar al bolnavului, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine.

1870 afișări
Imaginea articolului Cancerul de piele, tratat în premieră

Cancerul de piele, tratat în premieră (Imagine: www.freewebs.com)

Este vorba de prima terapie care utilizează doar limfocitele T ale bolnavului, reproduse în laborator în mai multe exemplare. Pacientul suferea de melanom în stadiu avansat, a explicat profesorul Cassian Yee, de la Centrul de cercetări oncologice Fred Hutchinson, principalul autor al studiului.

Yee şi colaboratorii săi au prelevat limfocite T de tipul CD4+, celule cheie ale sistemului imunitar, de la un bărbat în vârstă de 52 de ani, atins de un melanom în stadiu avansat, care se extinsese la zona inghinală şi la unul dintre plămâni.

Limfocitele T, care au avut ca ţintă specifică doar melanomul, au fost clonate în număr mare în laborator, după care au fost injectate în organismul bolnavului fără alt tratament complementar.

La două luni de la tratament, examenele medicale (scanare, tomografie tridimensională etc.) nu au indicat nicio tumoare, a spus Yee.

La doi ani de la tratament, bolnavul nu manifestă niciun simptom de cancer, a mai precizat specialistul.

Este pentru prima dată când o terapie pe bază exclusiv de celule clonate ale sistemului imunitar al bolnavului se dovedeşte a fi inofensivă şi eficace, a spus cercetătorul.

"Am fost surprinşi de efectele antitumorale ale acestor celule T CD4 şi de durata răspunsului lor împotriva cancerului", a continuat Yee.

"Am avut succes în cazul acestui bolnav, însă trebuie să confirmăm eficacitatea terapiei în cadrul unui studiu mai mare", a subliniat medicul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici