Cârciumaru: Percheziţiile, făcute după o sesizare. Procurorii nu au ridicat niciun act de la mine

Primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, la locuinţa căruia au avut loc percheziţii într-un dosar privind fapte de corupţie, spune că descinderile au fost făcute în urma unei sesizări şi că anchetatorii au verificat documente, dar nu au ridicat niciunul pentru că probabil "nu au găsit ce căutau".

381 afișări
Imaginea articolului Cârciumaru: Percheziţiile, făcute după o sesizare. Procurorii nu au ridicat niciun act de la mine

Cârciumaru: Percheziţiile, făcute după o sesizare. Procurorii nu au ridicat niciun act de la mine (Imagine: Gigi Ciuncanu/Mediafax Foto)

Procurorii DNA au făcut, marţi, percheziţii la Primăria din Târgu Jiu, la locuinţa primarului social-democrat Florin Cârciumaru şi la sediile unor firme, între care Presanitas şi Aparegio, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2008-2015, la ora transmiterii acestei ştiri percheziţiile fiind încheiate.

"În urma unei sesizări, procurorii au făcut percheziţii în mai multe puncte: la Primăria Târgu Jiu, la societatea Aparegio şi la societatea Presanitas, cu care atât Primăria, cât şi Aparegio au avut relaţii de colaborare. Pot să spun că de la mine din birou, în urma percheziţiilor, nu au fost ridicate documente pentru că nu au găsit ceea ce căutau. Nici de acasă (n.r. - de la locuinţa sa) nu au plecat cu niciun document pentru că nu au găsit unele referitoare la conţinutul reclamaţiei", a declarat presei primarul Florin Cârciumaru.

Edilul a spus că este "ceva normal"" ceea ce s-a întâmplat, dar că el îşi va vedea în continuare de activitate, ca şi până acum.

"Din păcate, am văzut că pe posturile de televiziune a apărut o informaţie eronată. Contractul derulat de Aparegio nu are legătură cu Primăria. Noi suntem doar beneficiarul unui program pe fonduri europene, iar programul de 90 de milioane (n.r. - de euro, despre care s-a vorbit)) este la nivelul întregului judeţ, nu doar la cel al municipiului Târgu Jiu.Totul s-a desfăşurat sub conducerea unităţii de implementare şi a societăţii Aparegio. Primăria nu a avut nici măcar oameni în comisiile de licitaţie", a explicat Cârciumaru, adăugând că i se pare normal că se fac percheziţii şi se va vedea ulterior ce se întâmplă.

"După câte am înţeles, de la Primărie s-au solicitat contractele de colaborare cu firma Presanitas de-a lungul anilor, eu ştiu că totul este în regulă, în sensul că dacă firma a lucrat a făcut-o pe baza unor licitaţii câştigate corect în baza celor hotărâte de comisiile de licitaţie. Este un dosar în cercetare, nu este nicio problemă", a spus Cârciumaru.

Întrebat dacă ştie cine a depus sesizarea, edilul a răspuns negativ, precizând c- nu are informaţii legate nici de textul sesizării, şi nici de ceea ce au căutat anchetatorii.

"Practic, la mine în birou au luat filă cu filă, dosar cu dosar şi au verificat ce au verificat, nu ştiu ce căutau. Acasă la fel, au luat toate documentele ce au considerat dumnealor că trebuie verifictate. Faptul că nu au luat niciun document de acasă sau de la birou înseamnă că nu au găsit ceea ce căutau", a declarat Cârciumaru.

Întrebat în legătură cu vila de la Rânca, pe care o au fiica şi ginerele său şi care a fost achiziţionată de la patronul firmei Presanitas (n.r. - una dintre firmele la sediul căreia au avut loc percheziţii), Cosntantin Lungu, primarul din Târgu Jiu a spus că este vorba despre un contract de vânzare-cumpărare şi că nu are nicio legătură cu el.

"Totul s-a întâmplat după nunta lor. A fost dorinţa lor să aibă o casă acolo. Probabil că sesizarea aici vrea să facă trimitere, dar sunt acte care demonstrează că totul a fost corect. Este un contract de vânzare-cumpărare, cu factură de la firma Presanitas, dar nu are nicio legătură cu contractele acordate de Primărie. Probabil s-au gândit că e posibil să apară vreun comision, dar lucrurile nu stau aşa. (...) Nu am motive de îngrijorare. Este doar o întâmplare faptul că locuinţa de vacanţă a fost cumpărată tocmai de la domnul Lungu (Constantin Lungu - patronul firmei Presanitas - n.r.). O să vedeţi că cel care a vândut casa foarte târziu a realizat cui a vândut-o", a spus Cârciumaru.

Întrebat dacă există vreo legătură în privinţa lucrărilor de canalizare în municipiu, Cârciumaru a răspuns că nu are nicio legătură cu primăria şi cu sesizarea împotriva sa.

"Este un dosar mai vechi la Aparegio, s-au reclamat ei între ei, constructorii, şi de fapt sunt două dosare. Nu are nicio legătură Aparegio cu noi", a mai spus primarul Cârciumaru, precizând că nici el, nici fiica şi nici ginerele său nu au fost audiaţi.

Direcţia Naţională Anticorupţie Craiova face cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în perioada 2008 - 2015, se arăta într-un comunicat de presă al DNA, care preciza că procurorii au făcut şase percheziţii în judeţul Gorj, la sediul unei instituţii publice, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că percheziţiile au fost făcute la Primăria Târgu Jiu, la locuinţa primarului Florin Cârciumaru şi la sediile unor firme, intre care Presanitas şi Aparegio.

Sursele citate au precizat că nicio persoană nu va fi dusă la audieri şi nu vor fi luate măsuri preventive, în urma percheziţiilor fiind ridicate doar documente.

Potrivit surselor judiciare, ancheta vizează presupuse fraude cu fonduri europene destinate realizării unor lucrări la reţeaua de canalizare a oraşului, care ar fi trebuit finalizate în urmă cu cel puţin doi ani.

Florin Cârciumaru este preşedinte al PSD Gorj din anul 2004, când i-a luat locul lui Nicolae Mischie în fruntea filialei. El este primar al municipiului Târgu Jiu din anul 2000. Cârciumaru este la al patrulea mandat de primar al municipiului Târgu Jiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici