Carmen Iohannis şi-a dus elevii în vizită la Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm

Carmen Iohannis a vizitat, vineri, Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, judeţul Alba, după deschiderea Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”, prima doamnă fiind însoţită de un grup de elevi din Sibiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

340 afișări
Imaginea articolului Carmen Iohannis şi-a dus elevii în vizită la Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm

Carmen Iohannis şi-a dus elevii în vizită la Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm

Carmen Iohannis a venit cu autocarul de la Sibiu, însoţită de un grup de elevi, şi au vizitat împreună casa natală a poetului şi filozofului Lucian Blaga din Lancrăm, vizita sa fiind în prima zi a Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”.

Vizita soţiei preşedintelui Klaus Iohannis a fost discretă şi a avut loc în jurul prânzului, după deschiderea oficială a festivalului, care a avut loc în curtea casei memoriale a poetului, filozofului şi diplomatului român, în prezenţa a peste 100 de persoane, majoritatea tineri. Carmen Iohannis şi grupul de elevi au plecat, apoi, în judeţul Cluj.

Memoria poetului Lucian Blaga este cinstită la cea de-a 37-a ediţie a Festivalului Internaţional Lucian Blaga prin piese de teatru, sesiuni de comunicări literale, proiecţii de filme documentare, concerte de pian şi clarinet sau conferinţe culturale. Ediţia din acest an are loc în perioada 5-7 mai.

Festivalul a fost deschis, vineri dimineaţa, cu un recital de poezii, la eveniment fiind prezent şi vicepreşedintele Academiei Române, academician Alexandru Surdu.

„Zicea cineva foarte bine: dacă o să vă uitaţi istoria o să vă pierdeţi şi geografia, ori istoria noastră este istoria culturii noastre, iar Lucian Blaga a fost unul dintre cei mai mari oameni de cultură care au trăit pe faţa acestui pământ, a pământului pe care el l-a cântat în versuri, a pământului de unde el considera că se naşte sufletul locului, sufletul spaţiului mioritic”, a spus academician Alexandru Surdu.

Primarul din Sebeş, Dorin Nistor, a declarat, în deschiderea Festivalului, că simte multă bucurie şi onoare deoarece este gazda unui moment „atât de frumos, încărcat de emoţie”.

„Atunci când marele Lucian Blaga scria sunt convins că se gândea şi la curtea aceasta. Sebeşul are multe poveşti frumoase, cu oameni frumoşi, oameni aşa cum este şi Lucian Blaga, care fac parte din <<Corola de minuni a lumii>>. Şi să ştiţi că nu vreau să mă joc cu cuvinte mari, eu cred că sunt mici faţă de ceea ce reprezintă Blaga pentru noi şi astăzi văd o curte plină de tineri şi mă bucur. Avem o avere teribilă la Lancrăm, aici este Festivalul ”Lucian Blaga”, aici trebuie să rămână pentru că Lucian Blaga va trăi mereu de aici şi va fi peste tot”, a spus Dorin Nistor.

Casa natală a poetului Lucian Blaga a beneficiat în ultimele săptămâni de mici îmbunătăţiri, iar în interiorul ei se află mobilierul familie sale, cărţi, manuscrise, fotografii de familie şi piese vestimentare.

Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” se desfăşoară în fiecare an în luna mai, la Sebeş şi Lancrăm, la această ediţie fiind invitaţi scriitori, pictori, actori şi poeţi. Lucian Blaga a locuit în casa din Lancrăm până la vârsta de 14 ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici