Cartel Alfa cere DEMITEREA miniştrilor Muncii şi Dialogului Social din cauza legii salarizării unice

CNS Cartel ALFA cere premierului demiterea de urgenţă a ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a ministrului Consultării Publice şi Dialogului Social pentru "modul defectuos şi incompentenţa cu care au abordat elaborarea proiectului legii salarizării unitare".

1062 afișări
Imaginea articolului Cartel Alfa cere DEMITEREA miniştrilor Muncii şi Dialogului Social din cauza legii salarizării unice

Cartel Alfa cere DEMITEREA miniştrilor Muncii şi Dialogului Social din cauza legii salarizării unice (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Sorin Grindeanu, CNS Cartel Alfa cere demiterea ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a ministrului Consultării Publice şi Dialogului Social.

"În practică, dincolo de declaraţii, membrii guvernului actual acţionează exact de aceeaşi manieră precum Guvernul Boc, care a impus legi cu efecte care s-au dovedit dezastruoase, în baza unei proceduri care a exclus dialogul cu partnerii sociali. (...) În ceea ce priveşte proiectul legii salarizării unitare în sectorul public, organizaţiile sindicale deţin o largă expertiză sectorială şi inter-sectorială cu care pot contribui, alături de membrii şi experţii guvernului, la analiza aprofundată a aspectelor privind eliminarea discrepanţelor salariale, echivalarea funcţiilor între sectoarele de activitate şi definirea principiilor legii în mod corect, astfel încât rezultatul să fie o lege clară, echitabilă şi durabilă. Cu toate acestea, după aproape trei luni de la iniţierea ei, încă nu avem un draft al proiectului de lege, consultările s-au făcut numai în câteva sectoare şi numai pe grila lor, aceste consultări fiind, în cel mai bun scenariu, o caricatură. Nu se poate realiza o dezbatere transparentă doar cu promisiuni şi pe bâjbâite, cu fragmente de anexe prezentate fugitiv şi disparat, apoi confiscate", se arată în scrisoarea deschisă transmisă de CNS Cartel Alfa către liderul Executivului.

Sindicaliştii transmit că o lege organică atât de importantă necesită o amplă dezbatere cu federaţiile din toate domeniile de activitate, ori ei nu au primit până acum nici măcar un draft al proiectului legii şi nici nu au fost parcurse toate domeniile bugetare, dând exemplul domeniul administraţie publice centrale şi locale, radioul şi televiziunea publică fiind excluse de la consultări.

"Mai nou, aflăm acum că proiectul legii salarizăriii unitare va fi prezentat în parlament ca iniţiativă legislativă a unor parlamentari PSD. Acest demers este o sfidare din partea miniştrilor muncii şi dialogului social la adresa partenerilor sociali şi practic dezvăluie cu claritate scopul avut de reprezentanţii guvernului de la bun început: eludarea cu totul a dialogului social şi a unei dezbateri publice serioase şi aplicate. Se doreşte transformarea unei iniţiative guvernamentale, care implică responsabilitatea unui proces legislativ transparent (punerea spre consultare pe site timp de 10 zile, avizarea în Comisia de Dialog Social, avizarea în Consiliul Economic şi Social), într-o iniţiativă parlamentară", potrivit sursei citate.

CNS Cartel Alfa transmite că procedura parlamentară pentru adoptarea legii este corectă, însă construcţia legii trebuie realizată acolo unde se află expertiza, respectiv la guvern şi în special la nivelul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a Ministerului Finanţelor Publice.

"Această abordare are o singură explicaţie: NU se doreşte realizarea unei legi a salarizării unitare, care să elimine discrepanţele din sistem, ci o lege care să conserve anumite privilegii. (...) În concluzie, domnule Prim ministru, CNS Cartel ALFA solicită deblocarea transmiterii proiectului de lege a salarizării unitare şi continuarea dialogului social la nivel de ministere şi în special la nivelul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale De asemenea, CNS Cartel ALFA vă solicită demiterea de urgenţă a Ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a Ministrului Consultării Publice şi Dialogului Social pentru modul defectuos şi incompentenţa cu care au abordat elaborarea proiectului legii salarizării unitare şi consultarea cu partenerii sociali", se mai arată în scrisoarea deschisă transmisă premierului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici