"Cartel Alfa" cere MS să plătească orele suplimentare efectuate de medici, ameninţând cu proteste

Confederaţia "Cartel Alfa" şi Camera Federativă a Medicilor din România solicită Ministerului Sănătăţii (MS) să dispună de urgenţă plata orelor suplimentare efectuate de medici, altfel ameninţă cu proteste ample.

28 afișări
Imaginea articolului "Cartel Alfa" cere MS să plătească orele suplimentare efectuate de medici, ameninţând cu proteste

"Cartel Alfa" cere MS să plătească orele suplimentare efectuate de medici, ameninţând cu proteste (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Sindicaliştii îşi bazează demersul pe prevederile incluse în Directiva referitoare la timpul de muncă potrivit cărora garda este considerată timp de muncă, deci tot ceea ce se lucrează peste program este considerat timp de muncă suplimentar şi trebuie retribuit cu sută la sută în plus.

"Având în vedere încălcarea tuturor contractelor de muncă, atât a celor colective, cât şi a celor individuale, un protest scris al Camerei Federative a Medicilor din România va fi întărit în perioada imediat următoare de ample proteste sindicale, susţinute şi de «Cartel Alfa», prin care medicii vor cere deschiderea conflictelor de muncă la nivel de unitate, teritorial şi naţional", se arată într-un comunicat de luni al confederaţiei.

"Cartel Alfa" consideră că, la fel ca toate categoriile de personal, nici medicii nu sunt obligaţi să muncească în plus, prestând ore suplimentare pentru zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale sau pentru acoperirea gărzilor (din cauza personalului deficitar).

"Dacă intenţia este aceea ca medicii din spitale să facă gărzi sau ore suplimentare, în mod evident medicii trebuie recompensaţi financiar pentru aceasta. Cum de altfel au fost până în prezent. Nu trebuie să se ajungă la situaţia în care spitalele nu vor mai organiza gărzi pentru zilele de weekend şi sărbători legale, de aceea este obligatorie adoptarea tuturor măsurilor legale pentru susţinerea acestei categorii profesionale", se arată în comunicat.

Sindicaliştii cer Ministerului Sănătăţii să analizeze de urgenţă această situaţie şi să dispună plata orelor suplimentare efectuate de către medici. Aceştia solicită, de asemenea, stabilirea de urgenţă a unei întâlniri în prezenţa liderilor "Cartel Alfa" între Camera Federativă a Medicilor şi Ministrul Sănătăţii.

Sindicaliştii din sistemul sanitar declarau, în 6 ianuarie, după discuţiile cu Comisia bipartită care reanalizează Legea salarizării unice, că sunt nemulţumiţi atât de coeficienţii de ierarhizare, cât şi de faptul că în 2010 zilele de weekend şi sărbătorile legale lucrate nu vor mai fi plătite dublu.

Prim-vicepreşedintele Sanitas, Adrian Bârea, s-a declarat nemulţumit de coeficienţii prevăzuţi pentru personalul din sistemul sanitar.

Potrivit lui Bârea, membrii Comisiei au promis că vor fi elaborate noi criterii, astfel încât să poată fi modificaţi anumiţi coeficienţi. Cu toate acestea, sindicaliştii cred că salariile personalului din sistemul sanitar nu vor putea fi majorate foarte mult.

"Dacă în 2009 un medic primar era la acelaşi nivel cu un conferenţiar universitar şi cu judecătorul de judecătorie, acum medicul primar se află în grilă cu două puncte sub conferenţiar sau judecător. Dacă vor fi făcute modificări, acestea ar putea să mai ridice puţin anumite categorii de angajaţi", a declarat prim-vicepreşedintele Sanitas.

Adrian Bârea a mai spus că Legea unitară de salarizare produce efecte, în 2010, pentru un număr mic de salariaţi, circa 100.000, acelaşi lucru urmând să se întâmple şi în 2011, când salariile vor rămâne îngheţate şi vor fi majorate doar salariile mici până la nivelul salariului minim pe economie garantat în plată anul viitor.

Şi preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa, Gheorghe Chiş, a reclamat decizia de suspendare a plăţii duble pentru zilele de sâmbătă şi duminică şi sărbătorile legale, precizând că sindicaliştii vor cere modificarea acestei măsuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici