Cartel Alfa: Guvernul nu este interesat de problemele lucrătorilor români. De luni reluăm protestele

Sindicaliştii Confederaţiei "Cartel Alfa" acuză Guvernul de lipsă de reacţie şi de interes în rezolvarea problemelor pe care le au lucrătorii români şi anunţă că vor relua, de luni, acţiunile de protest la Ministerul Muncii.

322 afișări
Imaginea articolului Cartel Alfa: Guvernul nu este interesat de problemele lucrătorilor români. De luni reluăm protestele

Cartel Alfa: Guvernul nu este interesat de problemele lucrătorilor români; de luni reluăm protestele (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" arată vineri, într-un comunicat de presă, că Guvernul nu a făcut niciun demers până acum în vederea modificarii Legii 62/2011, a dialogului social.

"Această lege, care a blocat negocierile colective şi a făcut aproape imposibilă reprezentarea salariaţilor de către sindicate, a fost adoptată în 2011 prin asumarea răspunderii de catre guvernul Boc, fără nicio dezbatere publică sau consens între partenerii sociali. Guvernul actual, deşi a promis şi a semnat un acord prin care s-a angajat că va aduce legislaţia la situaţia iniţială, corectând prevederile care prejudiciază salariaţii, acum pretinde consensul părţilor ca şi condiţie prealabilă modificării: toate sindicatele şi toate patronatele, autohtone sau multinaţionale. Este de fapt o strategie tipică de a întârzia la infinit nişte modificări pe care realitatea relaţiilor de muncă şi situaţia disperată a lucrătorilor români le reclamă ca extrem de urgente", susţin reprezentanţii Cartel Alfa.

Sindicaliştii amintesc că de la adoptarea Legii 62/2011 nu a mai fost încheiat niciun Contract Colectiv de Muncă (CCM) sectorial şi, în plus, a fost eliminat Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel naţional (CCMUNN). În opinia sindicaliştilor, această situaţie a dus la reducerea dramatică a numărului de salariaţi acoperiţi de un contract colectiv, şi în consecinţă de drepturile şi clauzele pe care aceste contracte le conţineau.

Potrivit Confederaţiei "Cartel Alfa", condiţiile impuse pentru formarea unui sindicat şi pentru negocierea unui contract colectiv la nivel de unitate lasă o mare parte din structura lucrătorilor - aproximativ un sfert din totalul angajaţilor români - fără drept de asociere, în contradicţie cu prevederile Constituţiei, care garantează acest drept.

"În faţa acestei lipse de reacţie şi interes a Guvernului în rezolvarea problemelor pentru lucrătorii din România, Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa» reia din data de 17 noiembrie 2014 acţiunile de protest, prin pichetarea zilnică a Ministerului Muncii, în intervalul orar 10.00-12.00", se arată în comunicat.

Sindicaliştii "Cartel Alfa" au mai pichetat sediul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi în perioada 29 septembrie - 17 octombrie, iar în 7 octombrie au organizat un miting de amploare în Piaţa Victoria.

Sindicaliştii au solicitat atunci să se facă urgent patru schimbări în Legea dialogului social, respectiv modificarea reprezentativităţii şi a modului de aplicare universală a contractului colectiv de muncă, introducerea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, până la dezvoltarea contractelor colectiv de muncă sectoriale, dreptul la conflict de muncă şi protejarea minimală a reprezentanţilor sindicali, astfel încât să fie permis dialogul social, precum şi realizarea unor relaţii de muncă negociabile pentru salariaţi, "nu transformarea lor în sclavi moderni".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici