Câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu

Premiile Europene pentru Patrimoniu 2024 merg, în acest an, către restaurarea Bisericii Evanghelice Săseşti din Alma Vii şi Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca.

Urmărește
625 afișări
Imaginea articolului Câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu

Sursa foto: Facebook

Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat, joi, câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2024, co-finanţate prin programul Uniunii Europene, Europa Creativă.

Anul acesta, cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu sunt acordate celor 26 de câştigători remarcabili din 18 ţări de pe întregul continent.

Printre câştigătorii din acest an, se numără două proiecte de patrimoniu remarcabile din România: Biserica Săsească din Alma Vii şi Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca.

Proiectul Bisericii Săseşti din Alma Vii a presupus restaurarea unui reper cultural, care simbolizează secole de istorie şi meşteşug în pitorescul sat Alma Vii din Transilvania. Prin lucrările de restaurare complexe, n-a fost păstrată doar integritatea arhitecturală şi istorică a bisericii dar a fost responsabilizată de asemenea comunitatea locală şi, astfel, a putut fi încurajată dezvoltarea durabilă a turismului.

Amplasată în centrul vibrant al oraşului, Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Biserica s-a aflat într-un amplu proces de restaurare între 2016 şi 2022. Dincolo de consolidări structurale exhaustive şi restaurări ale faţadei, proiectul a inclus, de asemenea, reamenajarea interioarelor şi lucrări de modernizare.

Câştigătorii au fost selectaţi de Juriul Premiilor, compus din 12 experţi în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării cererilor de către Comitetul de Selecţie. În total, 206 candidaturi eligibile au fost depuse pentru premiile din acest an, de către organizaţii şi persoane fizice din 38 de ţări europene.

„Patrimoniul nostru cultural este bogăţia noastră comună, o punte de legătură între trecutul, prezentul şi viitorul nostru. Ocupă un loc special în inimile şi în viaţa noastră de zi cu zi, încurajând un sentiment de apartenenţă şi de identitate. Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra evidenţiază rolul crucial al proiectelor exemplare şi al persoanelor dedicate conservării şi promovării patrimoniului nostru bogat. Îi felicit călduros pe câştigătorii din acest an pentru realizările lor excepţionale”, a declarat Iliana Ivanova, Comisar European pentru Inovaţie, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret.

Câştigătorii vor fi sărbătoriţi în cadrul Ceremoniei de decernare a Premiilor pentru Patrimoniul European 2024, pe 7 octombrie, la Ateneul Român.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici