Câştigul net obţinut din investiţii de fondurile de pensii Pilon II s-a ridicat la 1,1 mld. de euro

Câştigul net obţinut de cele 7 fonduri de pensii private obligatorii Pilon II s-a ridicat la 1,1 mld. în 2019, respectiv un randament mediu de 11,8%, cea mai bună performanţă din ultimii nouă ani, potrivit datelor analizate de MEDIAFAX.

246 afișări
Imaginea articolului Câştigul net obţinut din investiţii de fondurile de pensii Pilon II s-a ridicat la 1,1 mld. de euro

Câştigul net obţinut din investiţii de fondurile de pensii Pilon II s-a ridicat la 1,1 mld. de euro

La 31 decembrie 2018, circa 1,5 miliarde de euro din cei 10,2 miliarde de euro cât aveau atunci în administrare fondurile Pilon II reprezenta câştig net (calculat fără comisioane) obţinut din investiţii. Spre deosebire, din cele 13 miliarde de euro administrate de fondurile Pilon II la finele anului 2019, peste 2,6 miliarde de euro (12,6 miliarde de lei) reprezentau câştig net obţinut din investiţii, ceea ce înseamnă că echivalentul randamentului mediu de 11,8% realizat de Pilonul II în 2019 este suma de 1,1 miliarde de euro.

Randamentul a venit şi pe fondul evoluţiilor peste aşteptări ale Bursei de Valori Bucureşti în anul anterior. Indicele principal BET de la BVB a înregistrat o creştere de 35% în 2019, iar fondurile Pilon II sunt cel mai mare investitor instituţional la bursa locală din România, cu deţineri de circa 13,65 miliarde de lei la finalul lui 2019, un maximum istoric (22,02% din activul total, un alt maximum istoric din punct de vedere al ponderii în activ).

De menţionat că plasamentele în acţiuni listate reprezintă a doua cea mai semnificativă investiţie a fondurilor Pilon II, după titlurile de stat, care deţin o pondere de 61,08% (37,86 miliarde de lei) în activul total al celor şapte fonduri, la finalul lunii decembrie.

Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) şi până la finele anului 2019 este de 154%, adică un randament mediu anualizat de 8,35% pentru toată perioada de funcţionare a Pilonului II, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Acest indicator este puternic peste rata totală inflaţiei din perioada analizată (41,8%), respectiv rata medie anualizată a inflaţiei pentru exact aceeaşi perioadă (3,05%).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici