Câştigul salarial mediu net a scăzut în august cu 1,2% faţă de iulie

Câştigul salarial mediu net a fost în august de 1.339 lei, în scădere cu 1,2% (16 lei) faţă de iulie şi cu 0,7% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, cele mai mari valori înregistrându-se în transporturi aeriene, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit INS.

23 afișări
Imaginea articolului Câştigul salarial mediu net a scăzut în august cu 1,2% faţă de iulie

Câştigul salarial mediu net a scăzut în august cu 1,2% faţă de iulie (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Astfel, în transporturi aeriene câştigul a fost de 3.330 lei, iar în hoteluri şi restaurante de 787 lei, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.846 lei, cu 1,2% mai mic faţă de luna precedentă.

În august, în majoritatea activităţilor economice nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai scăzut, urmare nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte), de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare din sectorul economic. De asemenea, în unele activităţi economice reducerea nivelului câştigului salarial mediu net din august a fost cauzată de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete de vacanţă).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au avut loc activităţile de producţie a produselor din tutun, cu 7%, în fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), industria metalurgică, extracţia minereurilor metalifere, între 4% şi 5%, şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), între 3% şi 4%.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectorul economic, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi prime pentru "ziua minerului"), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic şi a disponibilizărilor de personal cu salarii mici.

Astfel, majorări de peste 9% au avut loc în activităţi de editare (9,9%), respectiv alte activităţi extractive (9,5%), între 4% şi 8% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare si transmitere de programe), extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale şi între 2% şi 3% în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea băuturilor.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-6,2%), ca urmare a plăţii cadrelor didactice în funcţie de contracte, a acordării de prime ori sume din alte fonduri în luna precedentă, şi în sănătate şi asistenţă socială (-0,5%), în principal ca urmare a dificultăţilor financiare din unele unităţi (în special din domeniul asistenţei sociale).

În administraţie publică câştigul salarial mediu net a crescut cu 1,2% în luna august ca urmare a acordării, în unele instituţii publice, a primelor de vacanţă ori a sumelor din alte fornduri (inclusiv pentru perioade anterioare).

Faţă de luna iunie 2010, scăderea medie a câştigului salarial mediu net în primele două luni după aplicarea Legii nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, a fost de 25% în învăţământ, 20% în sănătate şi asistenţă socială şi 13,9% în administraţie publică.

Indicele câştigului salarial real pentru august 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,6%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 113,3%, cu 1,6 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în iulie.

Indicele câştigului salarial real faţă de august 2009 a fost de 92,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici