Cât mai e şpaga pentru un poliţist, ca să intervină în dosare sau să divulge informaţii

Un poliţist în Bucureşti a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, acuzat că a cerut şpagă 27.000 de euro ca să intervină în dosare sau să divulge informaţii.

891 afișări
Imaginea articolului Cât mai e şpaga pentru un poliţist, ca să intervină în dosare sau să divulge informaţii

Cât mai e şpaga pentru un poliţist, ca să intervină în dosare sau să divulge informaţii

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Andrei Iulian Stancu, la data faptelor poliţist în Bucureşti, pentru luare de mită (2 infracţiuni), trafic de influenţă (3 infracţiuni), permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii şi dare de mită.

În perioada februarie - aprilie 2022, poliţistul ar fi pretins şi primit mai multe foloase necuvenite pentru sine şi pentru alţii, de la persoane vizate în dosare penale pe care le avea în lucru, în schimbul promisiunilor că va conduce anchetele spre un rezultat favorabil acestora, informează într-un comunicat DNA.

Concret, Stancu ar pretins şi primit suma de 27.000 de euro (din care 20.000 euro pentru sine) de la un om de afaceri, în schimbul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl viza pe acesta şi firma acestuia, poliţistul angajându-se să întocmească un referat cu propunere de clasare a cauzei.

Poliţistul ar fi dat asigurări că diferenţa de bani ar fi urmat să ajungă la un procuror, pe lângă care ofiţerul ar fi urmat să intervină pentru soluţionarea favorabilă a dosarului.

De asemenea, Stancu este bănuit că a pretins de la doi reprezentanţi ai unor unităţi sanitare foloase necuvenite pentru un om de afaceri, constând în atribuirea, către societăţile reprezentate sau controlate de acesta din urmă, de contracte de achiziţie. În schimb, ofiţerul s-ar fi angajat să intervină pe lângă un procuror şi alţi poliţişti astfel încât cei doi reprezentanţi ai unităţilor sanitare să nu fie traşi la răspundere. Ca recompensă, Stancu ar fi acceptat oferta omului de afaceri de a primi un procentaj din contractele unităţilor sanitare, după momentul atribuirii.

La solicitarea aceluiaşi om de afaceri, Stancu i-ar fi promis unui alt poliţist care avea în lucru o anchetă penală în care omul de afaceri era parte vătămată că va fi recompensat cu un anumit procent din valoarea prejudiciului care avea să fie recuperat (110.000 de euro), în situaţia în care va soluţiona mai repede dosarul penal.

Într-un context separat, poliţistul ar fi permis unei persoane ce urma să fie audiată ca martor într-un dosar penal să aibă acces la activităţile de cercetare penală ce urmau a fi desfăşurate şi, totodată, i-ar fi furnizat date din anchetă. În schimb, ar fi solicitat persoanei respective să facă demersuri în legatură cu un post pe care îl viza.

S-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
poliţist,
mită,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici