Cătălin Voicu, verificat de ANI după relatările despre împrumuturile către "finul" Floarea

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a autosesizat şi verifică averea senatorului Cătălin Voicu, după ce presa a relatat despre o declaraţie a presupusului fin al acestuia, Radu Dan Floarea, care le-ar fi spus procurorilor că a împrumutat 500.000 de euro de la acesta.

22 afișări
Imaginea articolului Cătălin Voicu, verificat de ANI după relatările despre împrumuturile către "finul" Floarea

Cătălin Voicu, verificat de ANI după relatările despre împrumuturile către "finul" Floarea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Surse din ANI au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că, în contextul recentelor afirmaţii despre sume mari de bani date ca împrumut de Voicu şi care nu se regăsesc în declaraţia sa de avere, instituţia s-a autosesizat şi va verifica averea senatorului arestat pentru fapte de corupţie.

Surse judiciare au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că Radu Dan Floarea, presupusul fin al lui Cătălin Voicu, arestat într-un dosar de corupţie, ar fi declarat procurorilor DNA că a împrumutat de la senator peste 500.000 de euro, bani din care ar fi restituit doar puţin peste 200.000 de euro, restul creanţei transferând-o la un asociat al său.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au audiat, luni, mai bine de trei ore pe Radu Dan Floarea. Acesta a refuzat să spună jurnaliştilor care-l aşteptau la ieşirea din sediul DNA ce anume a declarat în faţa procurorilor, precizând doar că a fost audiat în calitate de martor în dosarul în care senatorul Cătălin Voicu este cercetat pentru fapte de corupţie şi că a restituit toţi banii pe care i-a luat împrumut, fără a preciza despre ce sume este vorba şi nici cui anume i-a returnat bani.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, după audierile din dosarul senatorului, că din declaraţia pe care Floarea a dat-o în faţa procurorilor DNA reiese că acesta ar fi împrumutat de la Voicu peste 500.000 de euro, bani din care a restituit doar puţin peste 200.000 de euro. Potrivit surselor judiciare, care au citat din declaraţia dată luni de Radu Dan Floarea, acesta ar fi transferat creanţa de aproape 300.000 de euro la un asociat al său.

Floarea le-ar fi spus anchetatorilor că ştie că asociatul căruia i-a transferat creanţa nu a restituit-o potrivit înţelegerii avute.

În acest dosar, senatorul Cătălin Voicu a fost arestat, în 30 martie, sub acuzaţiile de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

Tot în această cauză au mai fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, în noaptea de 9 spre 10 aprilie, judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu. Ei au fost eliberaţi în 12 aprilie, după ce un complet de nouă judecători al instanţei supreme a admis recursul împotriva deciziei de arestare.

În transcrierile unor convorbiri telefonice anexate referatului prin care procurorii anticorupţie cereau avizul Senatului pentru arestarea lui Voicu apare şi o discuţie între senator şi Radu Dan Floarea, purtată în 22 decembrie 2009, la aproape două săptămâni după ce Voicu a fost ridicat şi dus la DNA. Voicu i se adresează acestuia cu apelativul "domnu' fin" şi îi spune, explicit, că aşteaptă să-i returneze un împrumut pe care i l-a dat, bani pe care i-a luat, la rândul său, de la "domnul Căşuneanu". În discuţia între Voicu şi Floarea nu este menţionată suma exactă pe care senatorul o aştepta de la "domnu' fin".

Ordonanţa de reţinere a judecătorului Florin Costiniu conţine transcrierea unei convorbiri telefonice a lui Radu Dan Floarea, presupusul fin al lui Voicu, în care acesta îi spune unei anume Laura Drăgotescu faptul că nu are nicio datorie neplătită la senator.

Conversaţia citată de procurorii anticorupţie în ordonanţa de reţinere a judecătorului Costiniu a fost purtată de Radu Dan Floarea cu o femeie pe nume Laura Drăgotescu, asociat unic al unei firme din Târgu Jiu. Conform documentului obţinut de MEDIAFAX, aceasta îl sună pe Floarea în 29 martie 2010, după prânz, pentru a-l anunţa că a văzut în presă o convorbire între el şi Voicu despre care procurorii afirmă că ar fi o tentativă a senatorului de a preconstitui probe în apărarea sa în legătură cu o sumă de bani luată de la omul de afaceri Costel Căşuneanu.

După ce Drăgotescu îi relatează lui Floarea ce a văzut la televizor, acesta spune: "Eu ce-am avut de dat i-am dat banii înapoi (lui Voicu, n.r.), băi frate, ce mă bagă pe mine? Doamne iartă-ma! Eu ce-am avut datorie eu i-am dat-o! (...) Poa' să mă cheme oricine oriunde, eu recunosc într-adevăr când mi-a dat bani da' eu i-am dat banii înapoi şi cu aia gata. Eu nu intru în ... de genul acesta în care văd că e băgat (Voicu, n.r.)".

Mai mult, întrebat de femeie de când este finul lui Voicu, Floarea afirmă: "Eu nu sunt finul lui, în primul rând!".

Floarea neagă orice legătură cu Căşuneanu şi spune că nu a luat niciodată bani de la omul de afaceri, ci doar de la Voicu. Nici sumele de care vorbeşte Floarea nu includ cei 200.000 de euro pe care Voicu i-a primit împrumut de la Căşuneanu, argumentând că sunt pentru "finul" aflat într-o încurcătură financiară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici