Câteva mii de bugetari din judeţele Moldovei au plecat spre Bucureşti

Peste 4.500 de bugetari din educaţie, sănătate sau administraţie din judeţele Neamţ, Botoşani, Suceava, Iaşi, Vrancea, Vaslui şi Galaţi au plecat, în noaptea de marţi spre miercuri, spre Capitală pentru a lua parte la mitingul iniţiat de confederaţiile sindicale, protestatarii venind cu autocarele.

44 afișări
Imaginea articolului Câteva mii de bugetari din judeţele Moldovei au plecat spre Bucureşti

Câteva mii de bugetari din judeţele Moldovei au plecat spre Bucureşti (Imagine: Bogdan Danescu/Mediafax Foto)

Din Neamţ, aproape 300 de angajaţi din instituţii publice participă, miercuri, la protestul din faţa Guvernului. Dintre acestea, 150 sunt cadre didactice nemulţumite că urmează să li se reducă salariile.

"Noi avem hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile care prevăd acordarea unor diferenţe salariale, dar pentru noi nu se găsesc bani", declara, marţi, Gabriel Ploscă, preşedinte al SLI Neamţ.

Şi cadrele medicale din Neamţ se raliază mişcărilor de protest. Astfel, circa 50 de persoane care sunt membre ale sindicatului Sanitas au plecat marţi noapte către Capitală pentru a participa la mitingul din faţa Guvernului.

"Susţinem mişcările de protest declanşate de marile confederaţii sindicale, iar un autocar cu membri ai Sanitas Neamţ va fi prezent miercuri dimineaţă în Bucureşti. Suntem nemulţumiţi de măsurile de austeritate drastice propuse de către guvernanţi, care ne afectează major şi pe noi. În funcţie de ce se va întâmpla după acest miting şi în funcţie de deciziile care se vor lua de către liderii sindicali naţionali, ne vom decide şi noi dacă vom intra în grevă generală în 31 mai, alături de ceilalţi bugetari", a declarat Florin Neagoş, preşedintele Sanitas Neamţ.

De asemenea, 30 de subofiţeri şi ofiţeri de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Neamţ participă la mitingul din Piaţa Victoriei.

Din judeţul Botoşani, aproximativ 500 de angajaţi din sistemul bugetar au plecat spre Bucureşti pentru a participa la mitingul de protest. Astfel, la acţiune vor fi prezenţi circa două sute de membri ai sindicatelor botoşănene afiliate Cartel Alfa, o sută din cadrul sindicatelor CNSRL Frăţia, aproximativ 80 de la BNS Botoşani şi un număr de 50 de sindicalişti din cadrul CSDR.

Salariaţi de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani, care fac parte din sindicatul Impact, afiliat la Cartel Alfa, au plecat la Bucureşti în noaptea de marţi spre miercuri, cu un autocar, la fel ca şi sindicalişti de la Poliţia de Frontieră, cadre medicale membre Sanitas, precum şi membri de sindicat din Liga Sindicatelor din Învăţământ Botoşani. La mitingul de la Bucureşti participă şi membri de sindicat din administraţia publică, finanţe sau Termica SA Botoşani, care se vor deplasa cu autoturisme sau microbuze.

Preşedintele Cartel Alfa Botoşani, Marius Oroşanu, a declarat că sindicaliştii au plecat spre Bucureşti în jurul miezului nopţii.

De la Suceava, au plecat spre Capitală aproximativ 300 de bugetari, majoritatea fiind membri ai sindicatelor din învăţământ, au anunţat liderii sindicali locali.

Liderul Sindicatului Judeţean Învăţământ "Spiru Haret" Suceava, Constantin Cernica, a declarat corespondentului MEDIAFAX că trei autocare cu membri ai acestui sindicat au plecat în cursul nopţii de marţi spre miercuri pentru a participa la mitingul confederaţiilor sindicale.

El a spus că un alt autocar cu membri ai Sindicatului din învăţământ "Bucovina" Rădăuţi a plecat spre Bucureşti în noaptea de marţi spre miercuri, iar alţi o sută de sindicalişti bugetari suceveni care reprezintă Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" vor fi prezenţi şi ei la acest miting, unii dintre sindicalişti deplasându-se spre Bucureşti cu microbuze sau autoturisme.

Din Vrancea, şi-au anunţat participarea la mitingul din Capitală aproape 1.700 de sindicalişti din educaţie, sănătate, de la Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului, dar şi poliţişti şi zece angajaţi ai Penitenciarului din Focşani, toţi plecând spre Bucureşti, cu autobuze şi microbuze, în jurul orei 6.00.

"Nu putem accepta o micşorare a salariilor cu 25 la sută şi nici nu mai putem accepta sărăcia din sistemul sanitar. Practic, suntem un tampon între pacienţii frustraţi şi sistemul sanitar, pentru nişte lucruri de care nu suntem noi responsabili", a declarat Cornelia Miron, vicepreşedintele sindicatului "Sanitas" Vrancea.

Din judeţul Galaţi, aproximativ 600 de membri ai sindicatelor afiliate la Cartel Alfa au plecat, miercuri dimineaţă, spre Bucureşti pentru a participa la acţiunile de protest din Piaţa Victoriei, la ora transmiterii acestei ştiri fiind aproape de Capitală.

Potrivit liderului Cartel Alfa Galaţi, Romică Gârneaţă, sindicaliştii au avut la dispoziţie zece autocare, mai multe microbuze, însă au existat şi oameni care au anunţat că merg la Bucureşti cu autoturismele personale. Liderul sindical a mai spus că alte câteva zeci de sindicalişti care îşi exprimaseră intenţia de a participa la miting nu au putut face deplasarea întrucât nu mai existau mijloace de transport disponibile.

Judeţul Iaşi va fi reprezentat la Bucureşti de aproximativ 1.000 de sindicalişti care au plecat, în noaptea de marţi spre miercuri, la mitingul organizat de marile centrale sindicale, atât cu autocare, cât şi cu microbuze sau autoturisme personale, cei mai mulţi fiind din educaţie şi sănătate.

Preşedintele CNSLR-Frăţia Iaşi, Ioan Pascal, a declarat că aproximativ 500 de oameni vor lua parte la protestul din Bucureşti, pentru transport fiind folosite 11 autocare.

Membrii CNSLR-Frăţia au plecat spre Capitală la ore diferite şi din puncte diferite ale Iaşiului. Astfel, sindicaliştii din educaţie, în număr de 150, afiliaţi la Federaţia "Spiru Haret" au plecay în jurul orei 23.30 din Piaţa Unirii, în timp ce reprezentanţii Sanitas, în număr de 170, au plecat la aceeaşi oră din faţa Policlinicii Iaşi. Restul sindicaliştilor CNSLR-Frăţia au plecat din Piaţa Palatului în jurul miezului nopţii.

BNS Iaşi va fi reprezentată la miting de 150 de sindicalişti, în principal de la Poştă şi membri ai Federaţiei Univers, autocarele plecând în jurul orei 01.45 din Piaţa Palatului.

Cartel Alfa, filiala Iaşi, a trimis la manifestaţia din Capitală peste 250 de sindicalişti din cadrul Poliţiei, administraţiei, dar şi de la universităţile ieşene.

Filiala CSDR Iaşi a închiriat pentru mitingul din Capitală un singur autocar, pentru 60 de membri de sindicat, majoritatea din cadrul FSLI, aceştia plecând în jurul orei 23.30 din Piaţa Palatului.

"Din semnalele pe care le avem va fi o acţiune de amploare la Bucureşti, cu peste 60.000 de oameni. Sperăm că nu vor fi probleme legate de apariţia unor provocatori", a afirmat Laviniu Lăcustă, reprezentant al Federaţiei Spiru Haret.

Liderul Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor, Mihai Butnaru, a declarat că mai mulţi pensionari din Iaşi ar fi vrut să meargă la Bucureşti, însă nu există fonduri pentru închirierea unor mijloace de transport.

Din judeţul Vaslui, aproximativ 530 de salariaţi din sistemul bugetar participă, miercuri, la mitingul organizat la Bucureşti.

Îmbarcaţi în opt autobuze, patru microbuze şi opt autoturisme persoanele, sindicaliştii din învăţământ, sănătate, administraţie, structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi din cadrul unor societăţi comerciale au plecat spre Capitală încă de la ora 04.00. Cei mai mulţi participanţi la miting, 140 de persoane, sunt din învăţământ, reuniţi pe cele trei municipii ale judeţului. Alţii 200 de sindicalişti, reprezentând 29 de unităţi publice şi private afiliate la Cartel "Alfa", merg şi ei spre Bucureşti, majoritatea, respectiv 92 de persoane, fiind poliţişti şi poliţişti de frontieră.

"Am hotărât să participăm cu 10% din membri, în cazul sindicatelor mari, şi 5% din membri, în cazul sindicatelor mici. Am considerat că unde merge producţia, nu are rost să scoatem oameni de acolo, pentru a nu crea disfuncţionalităţi", a declarat Costel Pintilie, preşedintele filialei Vaslui a Cartel "Alfa".

Şi din domeniul sănătăţii vor participa 50 de sindicalişti, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, Spitalul de Urgenţă Bârlad şi Spitalul de Copii Bârlad. Alţi 50 de salariaţi de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui s-au îmbarcat în trei microbuze şi s-au îndreptat, miercuri dimineaţă, spre Bucureşti, pentru a participa la miting.

De asemenea, la protestul din Capitală şi-au anunţat participarea 44 de sindicalişti de la Finanţe, primării, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui.

Confederaţiile sindicale anunţă, pentru miercuri, peste 60.000 de oameni în Piaţa Victoriei, din Bucureşti, la mitingul organizat faţă de măsurile luate de Guvern fiind aşteptaţi şi mineri, pensionari şi cetăţeni ai Capitalei nemulţumiţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici