Câteva staţiuni de pe litoral au fost avertizate, marţi, pentru o oră, cu cod portocaliu

Mai multe staţiuni de pe litoralul românesc au fost avertizate, marţi, pentru o oră, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) cu codul portocaliu, experţii fiind îngrijoraţi de aversele de ploaie în cantităţi mari aşteptate să cadă.

1 afișare
Imaginea articolului Câteva staţiuni de pe litoral au fost avertizate, marţi, pentru o oră, cu cod portocaliu

Câteva staţiuni de pe litoral au fost avertizate, marţi, pentru o oră, cu cod portocaliu

Codul portocaliu instituit de Centrul Meteorologic Regional Dobrogea a vizat, de la 9.45 până la 10.45, în dimineaţa zilei de marţi, localităţile Venus, Olimp, Costineşti, Tuzla, Moşneni şi Pecineaga.

În textul avertizării, una de aşa-numitul tip "now-casting", se precizează că, în doar o oră, în zonele indicate sunt aşteptate cantităţi de ploaie de până la 45 de litri pe metrul pătrat, dar şi fulgere, vijelii şi grindină.

Mai mult, la ora transmiterii avertizării cod portocaliu, meteorologii dobrogeni transmiteau că, în zona Pecineaga - 23 August, în doar o oră căzuseră 76 de litri de apă de ploaie pe metrul pătrat. Tot în textul avertizării, la momentul emiterii meteorologul care a redactat-o a scris că sistemul noros care a afectat zona indicată se deplasează lent către nord, cu o viteză de 5 - 10 kilometri pe oră.

Avertizările de tip now-casting vizează în general perioade foarte scurte de timp, cuantificabile în ore şi minute, şi nu în zile, aşa cum sunt cele emise de centrala ANM. Ele sunt întocmite pe baza datelor meteo culese de centrele regionale din ţară. Deşi primul dintre beneficiarii avertizărilor, fie ele chiar şi now-casting, este Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), avertizările meteo de acest tip nu ajung niciodată la public.

"Noi le primim ultimii. Suntem ultimul birou care vede o asemenea avertizare, şi de fiecare dată le primim după ce termenul de valabilitate a acestora va fi trecut deja", a declarat pentru MEDIAFAX unul din angajaţii Biroului de Presă din MMDD.

Acesta a precizat că, primindu-le după încheierea perioadei avertizate, transmiterea lor presei şi, prin aceasta, publicului nu se mai justifică.

"Din păcate aşa funcţionează acest sistem", a spus reprezentantul Ministerului, care, totuşi, s-a declarat conştient de faptul că o informaţie potrivit căreia, într-o staţiune de pe litoral, într-un interval de o oră sunt aşteptate vijelii şi fulgere care ar putea ucide oameni este extrem de importantă pentru evitarea unor accidente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici