Câteva zeci de persoane protestează, la Universitate, faţă de eutanasierea câinilor maidanezi

Câteva zeci de persoane s-au adunat la Universitate, în faţa Teatrului Naţional, pentru a protesta faţă de eutanasierea câinilor maidanezi, reglementată printr-o lege promulgată miercuri de preşedintele Traian Băsescu.

597 afișări
Imaginea articolului Câteva zeci de persoane protestează, la Universitate, faţă de eutanasierea câinilor maidanezi

Câteva zeci de persoane protestează, la Universitate, faţă de eutanasierea câinilor maidanezi (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Mulţi dintre participanţii la protest au venit cu propriile animale de companie, majoritatea câini de rasă.

Un cordon de jandarmi este dispus între grupul de protestatari şi carosabil.

Aproximativ 150 de persoane au protestat în faţa sediului Curţii Constituţionale din Palatul Parlamentului, miercuri, când judecătorii constituţionali au decis că Legea privind câinii fără stăpân, care permite eutanasierea câinilor din adăposturi care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, este constituţională. După aflarea deciziei Curţii Constituţionale, manifestanţii, au blocat circulaţia pe Calea 13 Septembrie, în jurul orei 12.45, timp de aproximativ o oră, după care au deblocat un sens în urma negocierilor cu jandarmii.

Câteva zeci de manifestanţi au rămas pe celălalt sens până seara târziu, când mai mulţi au fost ridicaţi de jandarmi.

La aflarea deciziei Curţii Constituţionale, unei protestatare i s-a făcut rău, iar majoritatea celor din primul rând erau cu ochii în lacrimi şi spuneau că se vor strânge în fiecare seară până va fi găsită altă soluţie.

Ulterior preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea privind câinii fără stăpân.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepţia UDMR, au atacat la Curtea Constituţională legea prin care a fost modificată şi completată Ordonanţa de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor. Cei 30 de parlamentari au susţinut, în sesizarea transmisă Curţii Constituţionale, că actul normativ nu conduce la împiedicarea înmulţirii şi proliferării câinilor fără stăpân, ci traumatizează societatea civilă, "demers care nu este de natură a traduce drepturile fundamentale ale omului în România".

După adoptarea legii în Parlament au fost organizate mai multe proteste, atât de către persoane care cer rezolvarea problemei câinilor maidanezi prin strângerea acestora de pe străzi, cât şi de cei care se opun eutanasierii maidanezilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici