Câţi părinţi citesc zilnic copiilor? Temele de lectură preferate

  • Aproape două treimi dintre părinţi declară că citesc zilnic copiilor sau alături de aceştia.
  • Subiectele preferate sunt înţelegerea emoţiilor, empatia, bunătatea, protejarea planetei şi bunele maniere.
209 afișări
Imaginea articolului Câţi părinţi citesc zilnic copiilor? Temele de lectură preferate

FOTO Hepta

Bugetul mediu alocat pentru achiziţia de noi cărţi în biblioteca copilului este de 51-100 de lei pentru aproape jumătate dintre părinţi, iar frecvenţa cu care cumpără cărţi este lunară, arată datele unui sondaj Didactica Publishing House.

Peste 70% din respondenţi au precizat că, atunci când citesc, copiii află despre bunătate, despre empatie, despre încredere în sine şi alte aspecte ale dezvoltării personale, cititul fiind şi un moment de învăţare (76%).

Aproximativ 40% din părinţi mai spun că prin intermediul cărţilor le vorbesc copiilor despre noţiuni dificile, precum conflicte globale, boli cronice, deficienţe, dar şi despre situaţii în care se pot regăsi chiar ei, cum ar fi bullyingul.

Prin urmare, când aleg un titlu, părinţii au în vedere în special explicarea emoţiilor pe înţelesul copiilor, creşterea încrederii în sine, promovarea empatiei şi a bunătăţii.

Un alt subiect tot mai des atins în lecturile copiilor se referă la protejarea planetei, care îi preocupă pe 80% dintre părinţi. De asemenea, dezvoltarea mecanismelor de gestionare a situaţiilor stresante, dificile, îi preocupă pe aproape jumătate dintre respondenţi, în timp ce 40% îşi doresc să abordeze subiectul fraţilor atunci când aleg un titlu. Prezentarea noţiunilor ştiinţifice într-o manieră atractivă celor mici este avută în vedere de 55% dintre cei care au răspuns sondajului.

Importanţa lecturii se reflectă şi în frecvenţa achiziţiilor, respectiv bugetul alocat. Astfel, peste 60% din respondenţi achiziţionează cărţi lunar. 43% alocă un buget de 51-100 de lei, iar 38% de 101-300 de lei pentru achiziţia de carte. 95% achiziţionează cărţi fără o ocazie specială, iar cărţile sunt recitite cel puţin o dată de jumătate dintre copiii respondenţilor.

Sondajul a fost realizat online în luna martie 2022. Au participat 473 de părinţi, cu copii cu vârste între 1 şi 18 ani. 53% dintre părinţi au copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 10 ani, 39% au copii cu vârsta 1-3 ani. 24% sunt din mediul rural, iar 25% din Bucureşti. 49% dintre respondenţi au venituri lunare cuprinse între 2.001 şi 4.000 de lei, iar 32% depăşesc 4.001 lei venit lunar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici